Chinees beleid: 5 jongens op 9 baby`s

Rotterdam, 16 mei. Het strenge geboortebeperkingsbeleid dat China in 1979 instelde, heeft minder kinderen per vrouw opgeleverd - en daarmee aan zijn doel beantwoord - maar er is een forse onbalans tussen jongetjes en meisjes door ontstaan. Dat schrijven prof. Qu Jian Ding van het instituut voor bevolkingsonderzoek van de Zhejiang universiteit in Hangzhou en zijn Britse collega Therese Hesketh van het Centre for International Child Health. Hun analyse van de Chinese bevolkingscijfers van 2001 is gepubliceerd in de British Medical Journal (online op www.bmj.com). Chinese vrouwen die in 2001 35 jaar en ouder waren kregen gemiddeld 1,94 kind, voor vrouwen jonger dan 35 jaar lag het gemiddelde op 1,73. De verhouding tussen jongetjes en meisjes was 1,11 in de tachtiger jaren geboren in China, toen het beleid werd ingevoerd en steeg naar 1,23 in de periode tussen 1996 en 2001. Het betekent dat op iedere vier meisjes vijf jongens worden geboren. De Chinese eenkind-politiek gold vooral voor ouders in de stad en voor ambtenaren. Het beleid kan per streek verschillen. Op het platteland zijn vaak twee kinderen toegestaan, maar met een ruime tussentijd en vooral als het eerste kind een meisje is.