7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

Villa Sasso

Haren, Meerweg 221, telefoon (050) 309 13 65, keuken open 12.00-14.00, 18.00-21.30, za geen lunch, zo-ma gesloten, Mediterraan, gem. prijs 3-gangen à la carte: 39 euro Categorie: Aan het water

Ondanks de ruime opzet van dit restaurant, moet je rekening houden met het volume van je stem, zodat niet iedereen mee kan luisteren. Aan het water heb je daar geen last van. Wat een fantastische plek om te genieten van het met liefde bereide eten, en het uitzicht over het Paterwoldsemeer! Top gebakken eendenlever met linzen, en heerlijke lamsfilet. Wie het in de zon te warm wordt, zoekt verkoeling in de schaduw.

goed | Bediening is persoonlijk en vlot, maar kan iets professioneler. De gerechten zijn voor deze klasse prima te noemen. We misten af en toe een persoon die voor onze tafel verantwoordelijk is. (20-02-2006 M.v.d.B. te Groningen)

uitstekend | We aten vooraf op lage temperatuur gegaarde runderlende met truffeldressing - heel verfijnd. Als hoofdgerecht werd een geweldig lekkere eendenborstfilet geserveerd. Met een perfect wijnarrangement en welgemeende persoonlijke aandacht van de chef. Super! (19-02-2006 J.T. te Groningen)

5 CABARET Theo Maassen Groningen: Stadsschouwburg. Aanvang: 20.15. Res/inll: 050-3680368 Maassens Tegen beter weten in gaat over de dood die hem dwarszit, terrorisme en de gedachte dat de meeste wereldproblemen misschien wel onoplosbaar zijn. Een samenhangend wereldbeeld heeft Theo Maassen in deze voorstelling niet te bieden. Hij zoekt en tast en hangt op het ene moment de kwajongen uit om dan razendsnel te schakelen naar de rol van de geëngageerde satiricus die hoopt met denkkracht een eind te maken aan alles wat niet deugt. Tilburg; 03-02-2006; Theo Maassen in zijn vijfde voorstelling "Tegen beter weten in". Foto Vincent van den Hoogen Hoogen, Vincent van den

2 BOLLYWOOD

Lezing & film Indian Cinema

Rotterdam: Zaal B-4 Woudestein, Burg. Oudlaan 50. Aanvang lezing: 16.00. Aanvang film:18.30. Inl/res: 010-4081144 & www.eur.nl/studium

Met gebruik van veel filmfragmenten geeft indologe dr. Annette van der Hoek in haar lezing Reis door de spiegelwereld van de Indiase film een overzicht van de ontwikkeling van de Indiase film. Ook is vanavond de vertoning van de liefdesfilm Dilwale Dulhania Le Jayenge (De minnaar krijgt de bruid) van regisseur Aditya Chopra (1995, Hindi gesproken en Engels ondertiteld). Dr. Annette van der Hoek verzorgt een inleiding op de film, die inmiddels al meer dan 10 jaar in de Indiase bioscopen draait.

3 RECONSTRUCTIE

Boekentribunaal Anna Blaman

Rotterdam: Café Blaman in Arminius. Aanvang: 20.15. Inl/res: 010-4363800 & www.arminius.nu

Nog steeds geldt het Boekentribunaal (1949) als een evenement in de Nederlandse literatuur: in een fictieve rechtspraak staat Anna Blamans omstreden roman Eenzaam avontuur ter discussie. In de regie van Fred van der Hilst vindt er een reconstructie plaats met bekende Rotterdammers, onder wie Ivo Opstelten, Gerard Cox en Manuel Kneepkens. Daarna een debat over de waarde van literaire vrijheid en vrijheid van meningsuiting. Het Boekentribunaal hoort tot een reeks activiteiten bij Anna Blamans 100ste geboortejaar.

4 THEATER

Dood Paard

Amstelveen: De Griffioen. Aanvang: 20.30. Entree: 10 euro. Inl/res: 020-5985033 & www.vu.nl/griffioen

Dood Paard biedt met Zelfportret, dat kan geen toeval zijn de toeschouwer een ouderwetse diashow, op sfeer gebracht met blikje bier, wijn en toastje brie, en geklungel met de projector. Jeugdherinneringen uit de jaren zeventig en tachtig. De leden van Dood Paard kijken gevoelvol terug op de idealen van de jaren zeventig, wat ontaardt in een aanklacht tegen deze tijd. Zelfportret is vooral een portret van Nederland geïntegreerd in een groeiend, abstract Europa.

5 CABARET

Theo Maassen

Groningen: Stadsschouwburg. Aanvang: 20.15. Res/inll: 050-3680368

Maassens Tegen beter weten in gaat over de dood die hem dwarszit, terrorisme en de gedachte dat de meeste wereldproblemen misschien wel onoplosbaar zijn. Een samenhangend wereldbeeld heeft Theo Maassen in deze voorstelling niet te bieden. Hij zoekt en tast en hangt op het ene moment de kwajongen uit om dan razendsnel te schakelen naar de rol van de geëngageerde satiricus die hoopt met denkkracht een eind te maken aan alles wat niet deugt.

6 FILMRETROSPECTIEF

Ciao Federico!

Nijmegen: Cinemariënburg. Elke dinsdag t/m 6 juni, telkens om19.30. Prijzen: losse avonden 12,50 euro, passepartout 40 euro. Inl/res: 0900-5894636 & www.lux-nijmegen.nl

LUX organiseert een kort retrospectief van de Italiaanse regisseur Federico Fellini (1920-1993). Op een viertal dinsdagavonden worden vier films gedraaid, gevolgd door een nabespreking door filmdocent Mark Meuldijk met filmfragmenten en interviews met de maestro. Vanavond wordt I vitelloni (Italië, 1953) vertoond, een melancholiek portret van oudere jongeren in een provinciaal badplaatsje, gemodelleerd naar Fellini's eigen geboorteplaats Rimini.

7 film

Inside Man

Regie: Spike Lee (VS, 2006) Met o.a. Willem Dafoe, Denzel Washington en Clive Owen. In 49 zalen.

Mannen in schilderskledij beroven de Manhatten Trust bank, en rechercheur Keith Frazier (Washington) krijgt opdracht te onderhandelen met Dalton Russell (Owen), leider van de overvallers. Door de politieke subversie van Spike Lee denkt de kijker van deze film na over vele “waaroms': het waarom van macht en van corruptie, van hebzucht en onverschilligheid, van politiek en geschiedenis.

Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens