7 redenen om thuis te blijven

1 game

FIFA 2006 World Cup Germany

Electronic Arts heeft al jaren de rechten op het maken van computerspellen naar aanleiding van belangrijke FIFA voetbaltoernooien. Het was dus niet de vraag óf er een World Cup game zou komen, maar wanneer. Ruim voor het WK begint, trap EA af met haar nieuwe voetbalspel. Hoewel het woord “nieuw' niet helemaal op zijn plaats is. Eigenlijk pakt de ontwikkelaar het vorige jaar uitgebrachte FIFA 2006 als uitgangspunt en heeft deze aangenaam opgeleukt in een WK malletje. De inhoudelijke vernieuwingen zijn marginaal. Zo heb je deze keer meer kans op een goal als je meer vrijstaat en kun je nog meer effect en richting aan een schot geven. Knap is de echte WK sfeer. De stadions zitten iedere wedstrijd bomvol en het joelende, uitgedoste publiek, de wapperende vlaggen en de neerdalende confetti trekken je helemaal in het spel. Daarnaast kunnen de voorrondes opnieuw gespeeld worden en vinden we een prijzenswaardige ode aan beroemde wedstrijden uit het verleden in de Historical World Cup Scenario's. (JM)

Als je goed vrij staat, heb je in dit spel veel meer kans om te scoren FIFA 2006 World Cup Germany Electronic Arts heeft al jaren de rechten op het maken van computerspellen naar aanleiding van belangrijke FIFA voetbaltoernooien. Het was dus niet de vraag óf er een World Cup game zou komen, maar wanneer. Ruim voor het WK begint, trap EA af met haar nieuwe voetbalspel. Hoewel het woord “nieuw' niet helemaal op zijn plaats is. Eigenlijk pakt de ontwikkelaar het vorige jaar uitgebrachte FIFA 2006 als uitgangspunt en heeft deze aangenaam opgeleukt in een WK malletje. De inhoudelijke vernieuwingen zijn marginaal. Zo heb je deze keer meer kans op een goal als je meer vrijstaat en kun je nog meer effect en richting aan een schot geven. Knap is de echte WK sfeer. De stadions zitten iedere wedstrijd bomvol en het joelende, uitgedoste publiek, de wapperende vlaggen en de neerdalende confetti trekken je helemaal in het spel. Daarnaast kunnen de voorrondes opnieuw gespeeld worden en vinden we een prijzenswaardige ode aan beroemde wedstrijden uit het verleden in de Historical World Cup Scenario's. (JM)

2 wetenschap

Brainiac

Discovery Channel, 21.00-22.00u.

De rare wetenschappers van Brainiac voeren wekelijks unieke experimenten uit. Presentator Richard Hammond (ook één van de presentatoren van Top Gear) wordt bijgestaan door Jon Tickle. Deze wat sociaal onhandige jongen is wereldberoemd in Engeland, waar hij een van de deelnemers van Big Brother was. Samen proberen ze om een ei te koken met 100 mobiele telefoons, en bekijken ze wat er allemaal ontploft, en wat niet.

3 portret

Grace Kelly

Ned.3, 20.15-21.10u.

Aan de vooravond van de 59ste editie van het filmfestival Cannes zendt Het Uur van de Wolf een documentaire uit over het leven van filmster Grace Kelly. Kelly werd beroemd in haar filmrollen voor Hitchcock. In de documentaire “Grace Kelly' wordt het opmerkelijke levensverhaal verteld van een vrouw die haar rol als filmster na haar huwelijk met prins Reinier van Monaca verruilde voor de beknellende rol van prinses.

4 koken

Over koken: Party dish

RTL4, 17.05-17.30u.

Kookprogramma waarin culinair expert Trish Magwood laat zien hoe men binnen een kort tijdsbestek een geslaagd etentje organiseert en uitvoert. Ze ontvangt een gast in haar show die bepaald geen keukenprins of -prinses is. De gast heeft een dineetje te organiseren en wil hiermee een goede indruk maken op zijn gasten. Vanavond gaat het om een brunch ter ere van een huwelijk.Trish helpt mee.

5 ontspan

CD “Faalangst, studiestress, examenvrees'

Te koop bij Academia Press, Gent voor 7, 50 euro.

Examens. Niemand doet het voor zijn plezier, zeker niet als je er nachten van wakker ligt. Misschien helpt het wanneer je bedenkt dat lichte stress bevorderlijk is voor de concentratie. Examenstress maakt je alert. Het brengt je in opperste concentratie. Maar het moet wel dragelijk blijven. Bevrijd daarom je gedachten met een goed boek, of ontspan jezelf met een cd. Er zijn talloze relax-cd's op de markt, waarvan Tineke's ontspannen wereld misschien wel de bekendste is. Tineke de Nooij neemt je ter ontspanning mee naar de zee, een bergweide, het bos en een kasteel. Maar als je van de cd van Tineke de Nooij alleen maar zenuwachtig wordt, is er ook een cd speciaal tegen examenstress. De Belgische studentenpsycholoog Vincent Willemyns ontwikkelde de methode Faalangst, studiestress, examenvrees'. (LN)

6 ding

Laundry Rug

Via www.thegadgetcompany.nl voor 24,95 euro

In de meeste slaapkamers staat naast de klerenkast ook wel een stoel. Vaak is het er eentje die er prachtig uitziet, maar totaal niet lekker zit, anders stond hij wel in de huiskamer. Waar dient de stoel dus voor? Vooral om je kleren overheen te gooien voor je gaat slapen. Gedurende de week stapelen de kledingstukken zich op, om op zaterdagochtend eindelijk in de wasmachine te verdwijnen. Dit voorwerp is bedacht om de rol van die arme designstoel over te nemen. De Laundry Rug is gemáákt om bedolven te worden onder was. Je legt het op de vloer in de slaapkamer en gooit je kleding bovenop het kunstwerk (het kleed is onder meer tentoongesteld op de East London Design Show). Legaal rommel maken. Na een weekje stapelen, trek je de randen van het kleed aan met een koord, en je hebt een mooie draagtas om de vuile troep mee naar de wasmachine te vervoeren. (JL)

7 retrofröbelen

Zwart-witfoto's afdrukken

Complete doka's vanaf ongeveer 50 euro via onder meer marktplaats.nl

Weinig romantischer dan een avondje doorbrengen in je eigen (in de badkamer geperste) Donkere Kamer. Dat is dat ding waar je vroeger je foto's in afdrukte. Echte freaks ontwikkelden er ook hun films, maar dat is een rotwerkje. Van het afdrukken krijg je veel sneller een kick. Vergrotingskoker instellen, licht uit (of alleen zo'n rood of amberkleurig lampje aan), fotopapier uit een plastic hoes fröbelen en onder de koker leggen. De foto belichten (en een beetje met je handen wapperen op plekken die je niet te veel wiltdoordrukken - tegenhouden heet dat ), en dan in het ontwikkelbad, het stopbad, het fixeerbad en het spoelbad. Het gevoel dat je krijgt als je je zwart-witfoto ziet opdoemen op het fotopapier is onvergelijkbaar met de druk op een knop in megapixel-2006. “Die foto heeft papa zelf nog afgedrukt“, da's pas mooi om later te kunnen zeggen, toch? (WW)

Electronic Arts. Voor op de GameCube, PC, PlayStation 2, Xbox, Xbox 360, prijs varieert van 50-65 euro

    • Lineke Nieber
    • Ward Wijndelts
    • Jan Meijroos
    • Met van Janna Laeven