Zuma is opnieuw tweede man ANC

Het bestuur van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft Jacob Zuma herbenoemd tot vice-voorzitter. Dat hebben bronnen binnen de partij vanochtend bevestigd na nachtelijk beraad achter gesloten deuren over de toekomst van Zuma, die deze week aangaf de volgende president van Zuid-Afrika te willen worden.

Zuma legde in december vorig jaar zijn functie als tweede man van de partij neer nadat hij was aangeklaagd wegens verkrachting van een seropositieve vrouw. Een rechtbank achtte vorig week maandag niet bewezen dat er sprake was van verkrachting. Een dag later bood Zuma toen zijn excuses aan voor uitlatingen die hij tijdens de rechtszaak had gedaan. Zuma getuigde ondermeer geen condoom te hebben gebruikt toen hij seks had met de vrouw.

De vergadering van het ANC gisteravond was gehuld in een waas van geheimzinnigheid. Media werden op afstand gehouden. Dat geeft aan hoe hoog de spanning binnen het ANC is opgelopen tussen voor- en tegenstanders van Zuma. Zijn aanhangers zijn ervan overtuigd dat een aantal vooraanstaande partijleden Zuma’s carrière probeert te ondermijnen. De blanke minister van Inlichtingen Ronnie Kasrils staat momenteel onder grote druk nadat de 31-jarige seropositieve vrouw getuigde hem te hebben gebeld nadat ze door Zuma zou zijn verkracht. Volgens een opiniepeiling van de Sunday Times is Zuid-Afrika tot op het bot verdeeld over de schuld en onschuld van Zuma. De helft van de bevolking is het eens met zijn vrijspraak. Een kleine meerderheid (64 procent) vindt hem niet geschikt als president.

Eind juli moet Zuma opnieuw voor de rechter verschijnen op beschuldiging van corruptie. De zaak dreigt dan op verzoek van justitie te worden uitgesteld tot het einde van het jaar. Dat zou Zuma’s presidentiële ambities in gevaar kunnen brengen. Het partijcongres van het ANC moet volgend jaar de opvolger van Thabo Mbeki aanwijzen.