‘Zeg, Barbara, heb je al trouwplannen?’

Oud-schaatsster Barbara de Loor en Marcus van Teijlingen wonnen gisteren Dancing with the Stars.

Door onze sportredactie

Haar moment van glorie beleefde ze vorig jaar op de WK afstanden in Inzell, waar ze goud won op de 1.000 meter. Gisteren voegde schaatskampioene Barbara de Loor nog een overwinning toe aan haar palmares: goud bij het RTL-4 danskampioenschap Dancing with the Stars. Zowel de vakjury als het kijkerspubliek koos haar partner en dansleraar Marcus van Teijlingen na tien weken als glorieuze winnaars.

Had je op een overwinning gerekend?

„Nee, totaal niet. Ik ben aan dit avontuur begonnen zonder enige danservaring. Steeds kwam ik een ronde verder. Als je in de finale staat, ben je afhankelijk van het kijkerspubliek. Ik had geen idee dat wij zo populair waren.”

Zijn de kijkers van RTL te vergelijken met die van Nederland 2?

„Het publiek is diverser. Maar vooral: gróter. Liefst twee miljoen mensen hebben de finale bekeken. Als schaatsster werd ik alleen in Heerenveen op straat aangesproken. Sinds ik dans, gaan zelfs in het ‘anonieme’ Amsterdam de autoraampjes open: ‘Hé, dancing with the stars!’ De komende weken moet ik op een holadiee-stemming rekenen. Daarna zakt het af; Nederlanders zijn nuchter.”

Al kennis gemaakt met de roddelpers?

„Oh ja, Privé, Story en Weekend weken de afgelopen weken niet van mijn zijde. ‘Heb je al trouwplannen?’ Die vraag leek iedereen bezig te houden.”

Volgens je partner, schaatser Sicco Janmaat, gaven je kracht en discipline de doorslag. Had je veel aan je ervaringen als topsporter?

„Zeker. Vanaf de vijfde uitzending moesten wij niet één, maar twee dansen instuderen. Daarvoor kregen wij slechts een paar dagen de tijd. Mijn danspartner riep vaak dat hij ‘helemaal leeg’ was. Ik merkte dat ik mij steeds goed kon blijven focussen.”

Ga je verder met dansen?

„Ja. Wij krijgen veel aanbiedingen van dansscholen om demonstraties te geven. En ik wil graag de basisprincipes van het dansen leren. Daarnaast spreek ik met bedrijven voor een baan in de relatiemarketing. Mogelijkheden genoeg.”