Zaligverklaring van Duitse non Maria-Teresa

Foto Maarten Hartman Nederland, Roermond 13--5-2006 Pontificale eucharistieviering met zaligverklaring van Moeder Maria-Teresa van de Heilige Jozef. Anna Maria Tauscher van den Bosch. Stichteres van van de Zusters Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus. In de Kathedrale Kerk van Sint Christoffel. Kardinaal Simonis las in opdracht van Zijne Heiligheid paus Benedictus XVI de apostolische brief voor waardoor de Eerbiedwaardige Dienares Gods Maria-Teresa van de H. Jozef wordt ingeschreven in het register van de Zaligen. In de tuin naast de kathedraal oefenen acolieten het zwaaien van de wierook. Foto Maarten Hartman Hartman, Maarten

Een van de acolieten oefent zaterdagochtend het zwaaien van de wierook naast de Sint Christoffelkathedraal van Roermond. Daar werd later op de dag, op gezag van paus Benedictus XVI, Maria-Teresa van de Heilige Jozef zaligverklaard. Kardinaal Simonis las een pauselijke apostolische brief voor.

Het was de eerste zaligverklaring op Nederlandse bodem sinds de paus bepaalde dat deze plechtigheden niet meer in het Vaticaan plaatshebben maar in het bisdom waar de nieuwe zalige is gestorven en begraven.

Maria-Teresa Tauscher (1855-1938), stichteres van de Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus, is begraven in Sittard, waar zij het moederhuis van haar congregatie vestigde.

Moeder Maria-Teresa zou enkele wonderen op haar naam hebben staan. Een vierjarig kind uit Kroatië zou zijn opgegeven wegens ruggenmergkanker, maar herstelde geheel, dankzij Maria-Theresa. Ook bestaat het verhaal van een vijftienjarig doodziek meisje, dat weer gezond naar school kon nadat ze relikwieën van Moeder had ontvangen en tot haar had gebeden.

Het meest miraculeuze gebeurde in Heerlen, op 16 december 1996: mevrouw Pieters-Maas genas van een pijnlijke voetschimmel, waar ze twintig jaar last van had en die haar het lopen vrijwel onmogelijk maakte.

Het herstel van de Limburgse na twee novenen (negendaagse gebeden) werd als onverklaarbaar erkend. De rooms-katholieke kerk oordeelde in 2002 dat een wonder was geschied, dat postuum werd toegeschreven aan Maria-Teresa. Daarmee kwam de weg vrij voor de zaligverklaring van de Karmelietes, een proces dat in 1953 begon.

Bij de plechtigheid zaterdag was mevrouw Pieters-Maas zelf aanwezig. Ook waren er, behalve veel karmelietessen uit kloosters uit de gehele wereld, ook bisschoppen uit diverse landen bij de plechtigheid. Verder woonden onder anderen de Limburgse gouverneur Frissen en de burgemeesters van Roermond en Sittard de viering bij. Het gewone publiek kon rechtstreeks via internet meekijken.

Na het voorlezen van apostolische brief werd een relikwie van de nieuwe zalige naar voren gedragen en bij het altaar geplaatst.