Wéér voetbal, Trebletaal, Cannes en het NK sms’en

Deze week: wereldpremière van de film The Da Vinci Code. Foto AP (Mona Lisa) This photo provided by Sony Pictures shows the poster for the film, "The Da Vinci Code," scheduled for release May 2006 at the Cannes Film Festival in France. (AP Photo/Sony Pictures)m Associated Press

De finale van de Champions League (FC Barcelona vs. Arsenal) wordt woensdag in Parijs gespeeld. Perfect voor de voetballer met vliegangst Dennis Bergkamp. Hij rijdt waarschijnlijk met de auto naar Frankrijk. De vraag voor woensdag is enkel nog: speelt hij? Het is Bergkamps laatste officiële wedstrijd, maar hij begint mogelijk op de bank. Als hij speelt, scoort hij natuurlijk – Bergkamp scoort altijd in belangrijke wedstrijden. En als hij scoort, is het een prachtig doelpunt natuurlijk – Bergkamp scoort alleen prachtige doelpunten. Althans, zo zullen wij hem herinneren.

Eind deze week is het Eurovisie Songfestival, hierna te noemen ESC (Eurovision Song Contest). Treble, de Nederlandse inzending, treedt donderdag als 17de op tijdens de kwalificatie, die wordt geopend door Armenië. Treble zingt dan, deels in de zelfverzonnen ‘Trebletaal’ (Gwena mamba gwena mamba / Con galapa con galapei / Lama con goelapoe lei toendaja) het liedje Amambanda. De finale is zaterdag. Voor wat het waard is, genoemd als kandidaten voor de overwinning: Duitsland, Estland, Roemenië, Zweden en België. Trebles belangrijkste moment vóór het Grote Optreden is op woensdag, dan hebben de drie meiden dress rehearsal, een soort generale. Op de repetities volgen de speculaties, roddels en achterklap van de doorgewinterde ESC-fans. Cornald Maas levert bij de NOS commentaar vanuit Athene.

Woensdagochtend begint het Centraal Eindexamen met Russisch voor vwo. Op donderdagochtend volgen Fries, Russisch, Turks en Arabisch (voor havo) en Fries, Grieks, Turks en Arabisch (voor vwo). De examens duren tot en met 2 juni.

Op dinsdag maakt het Instituut voor Media Auditing HOI (het instituut heette vroeger Het Oplage Instituut) de oplagecijfers van kranten van 2005 bekend. Verwacht overigens dan geen cijfers voor nrc.next, in 2005 bestond deze krant nog niet. (Overigens stond in nrc.next van afgelopen vrijdag goed nieuws: de ‘totaal verspreide oplage’ van deze krant ligt momenteel op 99.000.)

Voor kranten wordt woensdag ook interessant, dan spreekt de Tweede Kamer over de embargoregeling voor prinsjesdag. Kranten krijgen altijd voorafgaand aan prinsjesdag onder embargo de miljoenennota en de begrotingen die op prinsjesdag (‘de derde dinsdag van september’) worden gepresenteerd, zodat ze fijne bijlagen kunnen maken. De afgelopen jaren is hier steeds uit gelekt, Kamer en kabinet zoeken een oplossing voor dit lekprobleem.

17 mei is ook de ‘derde woensdag van mei’, de prinsjesdag-tegenhanger. Op deze Verantwoordingsdag, ook wel Woensdag Gehaktdag genoemd, leggen de ministers verantwoording af aan de Tweede Kamer.

Niet vergeten, verder deze week:

maandag is het Internationale Dag van het Gezin;

woensdag begint het Filmfestival Cannes (de openingsfilm is The Da Vinci Code), het eindigt op 28 mei;

donderdag begint in Utrecht het Festival a/d Werf, tot en met 27 mei;

vrijdag is de finale van het Nederlands Kampioenschap sms’en;

en als je zondag nog niets te doen hebt kun je fijn naar – lekker retro – Te land, ter zee en in de lucht in Rotterdam, daar vindt de Red Bull Flugtag plaats: deelnemers moeten met een eigengemaakt luchtmobiel van een platform proberen zo lang mogelijk in de lucht te blijven (om vervolgens in het water van de Maas terecht te komen).

Samenstelling: Peter Leijten