Verslaving na cokegebruik stijgt zeer snel

Het aantal cocaïneverslaafden is tussen 1994 en 2004 vier keer zo groot geworden. In 2004 waren 76 op de 100.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder verslaafd. In 1994 waren dit er nog 20 op de 100.000.

Dat blijkt uit de Nationale Drug Monitor 2005 van het Trimbos Instituut. Verslaafden zoeken steeds vaker hulp. In de verslavingszorg steeg het aantal cliënten tussen 1994 en 2004 met 75 procent tot bijna 10.000. Cocaïne wordt tijdens uitgaan steeds vaker gebruikt. Alleen in trendy clubs in Amsterdam lijkt de drug op zijn retour.

Ook het aantal verslaafde cannabisgebruikers in klinieken nam van 2003 naar 2004 toe met 22 procent. Toch is het gebruik van hasj en marihuana volgens de onderzoekers niet toegenomen.

Ecstasy blijkt nog steeds populair, al wordt dit middel de laatste tijd iets minder geslikt. „De laatste trend is een afname van xtc-gebruikers. Die stappen nu over op cocaïne”, verklaart een woordvoerder van het Trimbos Instituut. Het instituut waarschuwt al jaren voor een toename van het cocaïnegebruik. Ook signaleert het instituut steeds vaker vervuilde drugs.

Het aantal alcoholgebruikers blijft volgens de Nationale Drug Monitor vrij stabiel. Van de circa 1,2 miljoen probleemdrinkers (die in sterke mate afhankelijk zijn van alcohol) zoekt slechts een klein deel hulp bij de verslavingszorg. Vooral jongeren drinken meer en beginnen daarmee op een steeds jongere leeftijd. In 2004 nam het aantal zware drinkers onder mannen tussen de 18 en 24 jaar toe tot 39 procent.