Va banque en verliezen

Gisteren werd regerend landskampioen Oranje Zwart uitgeschakeld in de play-offs. Bloemendaal was favoriet, maar speelde onder de maat. „Het was een leerzaam seizoen.”

Of het van de hooikoorts was? Nee, de vochtige ogen van coach Eric Verboom hadden een andere oorzaak. Het meedogenloze scenario dat de hockeyers van Bloemendaal voor zijn Oranje Zwart in petto hadden, maakte hem emotioneel. Oranje Zwart, de regerend landskampioen, doet afstand van de troon. Niet Oranje Zwart, maar Bloemendaal doet een gooi naar het landskampioenschap.

Dat gegeven op zich verdient geen verwondering. Bloemendaal is dé favoriet, en beschikt over een surplus aan kwaliteit. Maar gisteren presteerde het onder de maat. Oranje Zwart nam brutaal een 3-0 voorsprong, maar gaf die in de tweede helft weg (3-3). Een boeiende verlenging volgde. In de slotseconden van de extra tijd maakte Karel Klaver uit een counter het winnende doelpunt: 4-3. Dat was na de 6-3 van zaterdag in Eindhoven genoeg voor een finaleplaats. De opponent is nog onbekend, omdat Amsterdam en SCHC donderdag een beslissingsduel spelen.

De wijze waarop de spelers van Oranje Zwart zich presenteerden, verdiende niets dan lof. Met gedurfd en aanvallend spel probeerden ze het Bloemendaal lastig te maken. Verboom: „We hebben lef getoond en zijn va banque gaan spelen. Bloemendaal was bang voor ons. Dat zag je gewoon.” De energieverslindende eerste helft eiste zijn tol in de tweede. ,,Het kost veel kracht constant druk te zetten op de tegenstander en op hun helft te spelen.”

Oranje Zwart moest iets na de fikse nederlaag van zaterdag. Verboom had toen als surprise Robert van der Horst in het centrum van de aanval geposteerd, een wijziging die effect had op het spelverloop. Gisteren speelde zijn aanvoerder achterin. Dat was volgens Verboom nodig vanwege het risicovolle spel dat Oranje Zwart wilde spelen. „Dan heb je veel snelheid én zekerheid nodig achterin.”

Wellicht was het ook om de druk op keeper Stijn Toonen weg te nemen. Hij was zaterdag nog verantwoordelijk voor een aantal tegentreffers, maar keepte gisteren een degelijke partij. „Een keeper mag, zeker als je twintig bent, fouten maken”, oordeelde Verboom. Maar Toonen heeft, over hele seizoen, de vorig jaar afgezwaaide Josef Kramer nog niet kunnen doen vergeten.

Een element waarin de wedstrijden van elkaar verschilden waren de veelbesproken ‘Aussies’. Jamie Dwyer en Luke Doerner (Bloemendaal) namen na de wedstrijd van zaterdag direct het vliegtuig naar Australië om zich daar voor te bereiden op de Australian Hockey League, een toernooi dat geldt als graadmeter voor de komende WK-selectie. Troy Elder (Oranje Zwart), die vorig jaar nog de orders van bondscoach Barry Dancer negeerde, was nu wél gehoorzaam. Hij moest de play-offs van zijn clubteam volledig aan zich voorbij laten gaan.

En dus werd er hardop gesproken over competitievervalsing. Wat vindt Toon Siepman, die als assistent bij Oranje Zwart en het Spanje van Maurits Hendriks de belangen van beide kampen kent? „Ik vind competitievervalsing geen juist woord. Het is competitieverarming. De mensen willen de beste spelers zien hockeyen. Het is een slechte zaak dat de topspelers ontbreken. Net als een club in nood die voor een paar wedstrijden even een topper ‘inhuurt’. Daar moet echt wat aan gedaan worden.”

„Het gemis van de Australiërs was bij ons natuurlijk groter dan bij Oranje Zwart”, vond Karel Klaver na afloop. „Bij ons gingen er een paar verstoppertje spelen, waardoor het lastig werd.” Het ontbreken van Jay Stacy, die vorig seizoen afscheid heeft genomen bij Oranje Zwart, was een groter gemis voor de bezoekers. „Stacy pakte ons nog wel eens beet en brulde dan wat. De boodschap was duidelijk: de beuk erin. Dat hebben we gemist”, vindt Rob Reckers, die de eerste treffer voor zijn rekening nam.

Verboom kijkt ondanks de uitschakeling terug op een geslaagd seizoen, dat begin juni een vervolg krijgt met deelname aan de Europa Cup. „Het is een leerzaam seizoen geweest. We willen graag naar voren spelen, maar dat kost veel energie.”

    • Jan Cees Butter