Tool

Vandaag de dag zijn er geen indrukwekkende verkoopcijfers meer voor nodig, maar toch is het opmerkelijk dat de nieuwe Tool meteen binnenkwam op nummer 1 van de Nederlandse albumlijst. De muziek van deze Californische artmetalband is immers niet gemakkelijke kost, al is het bewerkelijke hoesje, met ingebouwd stereoscoopbrilletje en een hoop driedimensionale plaatjes, een hebbedingetje.

Toch was het niet nodig om op die manier diepgang te suggereren, want die is in de muziek ruim voorradig. Dit is immers metal op zijn moeilijkst, vol cryptische teksten, complexe maatsoorten, virtuoos in elkaar tastend samenspel en massief klinkende maar gefragmenteerde riffs. Vanuit die riffs trekt men dan de nummers op, constructies die eerder doen denken aan gecompliceerde architectuur dan aan zoiets banaals als liedjes. De langgerekte zanglijnen van Maynard James Keenan zweven daar dan boven, als een dreigende onweerswolk.

De aloude artrock van groepen als King Crimson en Henry Cow heeft in deze groep overtuigde navolgers, die zulke pretentieuze beginselen moeiteloos naar een hoger plan stuwen dankzij sterk overgedoseerde decibellen en een bikkelharde inzet. Uiterst ideeënrijke nummers van elf minuten lengte zijn geen uitzonderingen op deze vierde reguliere Tool-plaat, die hier en daar vermoeiend is , maar uiteindelijk verrast, ontroert en, vooral, overdondert.

Tool: 10.000 Days (Volcano, distr. Sony BMG)

    • Jacob Haagsma