‘Tijdens WK gaan we weer mattenzappen’

Hendriks Graszoden uit Heythuysen verzorgt het gras in negen van de twaalf stadions waar straks het WK voetbal wordt gespeeld. „De Duitsers willen voetballen op het beste gras.”

Bij Hendriks Graszoden worden grasmatten losgesneden en opgerold voor transport naar het WK voetbal in Duitsland. Foto WFA WFA58:WK GRAS:ROGGEL;09MEI2006- Bij het bedrijf Hendriks graszoden uit Heythuysen (aan de Caluna 17) worden dinsdag de grasmatten voor transport gereed gemaakt die in een aantal stadions komen te liggen tijdens het WK voetbal in Duitsland. Het bedrijf maakt deze grasmatten voor het aanstaande WK. De grasmatten lagen in Roggel, waar ze werden losgesneden en opgerold voor transport. WFA/mc/str. John Peters WFA WFA

Van 9 juni tot 9 juli gaat Gerdien Vloet met haar twintig collega’s en tien seizoensarbeiders weer „mattenzappen”. Want dan wordt in Duitsland het wereldkampioenschap voetbal gespeeld, en de bedrijfsleider van Hendriks Graszoden uit het Limburgse Heythuysen wil weten hoe het met haar grasmatten gaat. In negen van de twaalf stadions waar de 64 wedstrijden van het WK worden gespeeld, ligt gras dat deze week vanuit haar bedrijf naar Duitsland wordt getransporteerd.

Dus heeft Hendriks Graszoden straks meer oog voor het gras dan voor de bal of de spelers. „Wij kunnen zeer snel zien hoe het veld erbij ligt. Ieder stadion heeft een grasmeester met wie we in contact staan. Bij kleinigheden kunnen we raad geven via e-mail, maar bij calamiteiten gaan we er altijd heen”, zegt Vloet.

Hendriks Graszoden kreeg de opdracht voor de levering van WK-gras in februari 2005 van de Wereldvoetbalbond (FIFA), nadat vijf bedrijven waren uitgenodigd een voorstel te doen. Aanvankelijk zou het bedrijf de velden verzorgen in zeven speelsteden: Berlijn, Dortmund, Keulen, Hannover, Hamburg, Gelsenkirchen en Leipzig. Maar omdat de Duitse collega’s van Büchner Fertigrasen uit Alsbach in de problemen raakten, nam Hendriks in overleg met de FIFA ook nog Nürnberg en München erbij. Alleen in Stuttgart, Frankfurt en Kaiserslautern ligt echt Duits gras.

Dat er straks overwegend op Nederlandse grassprieten wordt gespeeld, zorgde bij sommige Duitsers voor zure oprispingen. Zo verscheen een hatelijk artikel in de boulevardkrant Bild am Sonntag. Dat Hollandse gras was een slecht voorteken, aldus de redactie, en de Nederlanders hadden de opdracht uiteraard enkel gekregen omdat ze zo goedkoop waren. Vloet heeft het ook gelezen. „Dat was zo negatief dat het uiteindelijk weer positief uitdraaide voor ons. De Duitsers weten ook dat de kwaliteit vooropstaat. Ze willen voetballen op het beste gras, dan is het van geen belang waar dat vandaan komt.”

Volgens Vloet houdt de FIFA rekening met vier criteria. Niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit, de snelheid en de capaciteit van het bedrijf zijn belangrijk. Hendriks werkte al voor zes van de twaalf stadions, dus het kent ook de situatie ter plekke.

Voor het bedrijf, opgericht in 1975, is voetbal niet het belangrijkste onderdeel, ruim 65 procent van de 8 miljoen euro jaaromzet wordt gehaald uit de productie van grasrollen voor hoveniers en tuinbouwbedrijven. Amper acht jaar geleden begonnen de Limburgers met de aanleg van voetbalvelden. In die tijd werkte het bedrijf voor bekende voetbalclubs, van Real Madrid tot CSKA Moskou, en AC Milan en Internazionale. Ook heel wat Nederlandse clubs, zoals PSV, Heerenveen, Roda JC en Feyenoord spelen op Limburgs gras.

In die acht jaar heeft de onderneming een grote flexibiliteit opgebouwd. „Gras voor Moskou moet temperaturen tot 30 graden onder nul kunnen weerstaan, gras voor Real Madrid moet tegen de hitte bestand zijn. Ieder stadion heeft bovendien zijn eigen karakter. En we staan erop dat het gras zo lang mogelijk goed blijft. Dat is onze beste promotie, beter dan omzet te maken door telkens te moeten vervangen.”

In Leipzig, Berlijn en Dortmund ligt het Nederlandse gras al, vanaf deze week zijn de overige speelsteden aan de beurt. Op 24 mei legt Hendriks het laatste veld in Hannover, op 9 juni begint het televisiekijken. Maar als er ergens gras wordt vernield door onweer of supporters, staat Vloet weer klaar. „We hebben voldoende reserve. Binnen 24 uur kunnen we een nieuw veld leggen als het moet.”

    • Dirk Vandenberghe