Televisie Voorkeur

Eerste deel van Portret van een gokverslaafde dat twee gokverslaafden volgt in pogingen het geluk af te dwingen. De 60-jarige Ria (foto) leeft van een weduwe-uitkering en vult haar inkomsten aan met werk als demonstratrice in supermarkten. Ze begon 20 jaar geleden met gokken toen haar moeder dement werd. Een aantal keren per week bezoekt ze gokpaleizen en casino’s. Ned.1, 22.55-23.40u.

ACTUALITEITEN

Netwerk. Precies tien jaar geleden, kwam de hoogzwangere Nederlandse Martha Klein, na vier maanden gegijzeld te zijn geweest, het oerwoud van West-Papoea uit. Ze was gegijzeld door Papoea-strijders die vochten voor een vrij land. Zij en haar eveneens gegijzelde vriend Mark van der Wal kijken terug op die angstige periode in de jungle. En ze leggen uit waarom ze ondanks die ervaringen toch de strijd van de Papoea’s blijven steunen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor het protest van Wim de Bie en Cherry Duyns tegen het doortrekken van de A6 door het Naardermeer, de positie van het Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) en een reportage over extreem rechts in Nederland. Ned.3, 22.20-22.55u.

documentaire

Real story with Fiona Bruce: Stolen babies. Reportage over een vrouw die via de rechter en de kinderbescherming uit de ouderlijke macht is ontzet. Maar de rechtbank lijkt medisch bewijs over het hoofd gezien te hebben dat een heel ander licht op de zaak werpt. BBC1, 20.30-21.00u.

De toekomst. In de serie fictieve documentaires over het jaar 2025 gaat het ditmaal over depressiviteit als volksziekte nummer één. Nu al lijden bijna één miljoen mensen in Nederland aan lichtere en zwaardere depressies en de verwachting is dat dit aantal toeneemt. In de documentaire worden Nederlandse depressieven door Indiase professionals geholpen bij de verwerking van hun emotionele problemen. Ned.3, 19.45-20.20u.

Queen Elisabeth 80. Eerste aflevering van een tweeluik met interviews met politici en mensen uit de omgeving van de Britse koningin Elizabeth die onlangs 80 jaar oud is geworden. Met privé-beelden uit het archief van de koningin zelf. 54 jaar lang al is zij koningin van het Verenigd Koninkrijk en staatshoofd van diverse landen van het Gemenebest. En toch was ze niet voorbestemd om koningin te worden: door de troonsafstand van haar oom Edward VIII wegens zijn controversiële huwelijk met Wallis Simpson, werd haar vader in 1936 ongewild koning, en kreeg in de volgende jaren het opvolgingsscenario voor Elizabeth als oudste dochter vorm. In 1952, Elizabeth is amper 26, wordt ze koningin. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

The curious house guest: Stradey Castle. Aflevering in de reportageserie over bijzondere landhuizen, met vanavond Stradey Castle. Het landhuis werd gebouwd op het hoogtepunt van de Industriële Revolutie door de familie Mansel Lewis en is nog steeds eigendom van de familie. BBC2, 21.00-21.30u.

Bridge of Mostar. Meer dan 400 jaar overspande de brug van Mostar de kloof tussen het christendom en de islam, tot hij tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië werd vernield. In 2003 werd de wereldberoemde brug opnieuw voltooid; bijna tien jaar nadat Kroaten de brug in puin hadden geschoten. National Geographic, 21.00-22.00u.

The real Da Vinci Code. Eerste deel van een tweedelige documentaire over de feiten en fictie achter de stellingen in de Da Vinci Code van Dan Brown. Presentator Tony Robinson zoekt naar de ‘echte’ heilige graal en de rol van de tempeliers en de Katharen. Ligt de graal inderdaad begraven onder de Schotse Rosslyn Chapel? België 2, 22.05-23.00u.

informatief

UQ2006. Universiteitsquiz waarbij 14 Nederlandse universiteiten strijden om de Gouden Universiteitsgraal onder leiding van universitair quizmaster Maarten van Rossem. Vanavond gaat de Rijks Universiteit Groningen de strijd aan met de Universiteit van Maastricht. Ned.3, 21.10-22.00u.

consument

Radar. Vanavond aandacht voor mensen die diep in de schulden zitten. Deurwaarders worden benaderd om mee te werken aan een oplossing. Sommigen zien die hulpvraag als het sein om snel nog zoveel mogelijk geld te innen. Ze willen, koste wat kost, geld binnenhalen voor hun opdrachtgever. Verder testen vier kinderen en trampolinespringer Alan Villafuerte enkele trampolines. Ned.2, 20.30-21.10u.

sport

Holland sport. Onder meer een gesprek met Ajax-aanvaller Ryan Babel die is opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. Ned.3, 20.20-21.10u.

muziek

Klassiek: Sibelius-vioolconcert. Uitvoering van het vioolconcert van Jean Sibelius door violiste Sarah Chang met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Het concert werd opgenomen op 16 april 2006 in het Amsterdamse Concertgebouw. Ned.3, 23.50-0.25u.