retour den haag-brussel

Europees Parlement in Straatsburg. Foto Roel Rozenburg STRASBOURG:10.2.4 Europees Parlement. FOTO ROEL ROZENBURG Rozenburg, Roel

2.600 vrienden

Premier Jan-Peter Balkenende (CDA) is eindelijk de achtervolging gestart op PvdA-voorman Wouter Bos. In de strijd om de jonge kiezer besloot Balkenende zijn vijftigste verjaardag aan te grijpen om toe te treden tot het online-vriendennetwerk Hyves.

Volgens de site was de premier de meest gevraagde politicus op Hyves. Op zijn verjaardag, op 7 mei, nam hij de uitnodigingen aan en na één dag had de premier al 2.600 ‘vrienden’. Via krabbels (Hyves-taal voor berichten) kunnen mensen berichten achterlaten voor de premier. De reacties zijn positief. „Gefeliciteerd ouwe gabber”, „wat cool, knul!” en „He ouwe, ga nog wat jaartjes door!”

Balkenende zelf heeft nog weinig tijd gehad om op zijn hyve te reageren op de berichten. Volgens zijn profiel geniet hij nog volop van de voorjaarsvakantie. „Eindelijk een paar dagen met dochter Amelie”, aldus de premier op hyves.nl. Ook reageerde hij op het ‘skateboardincident’ van 2 mei, toen hij dapper op een skateboard stapte maar al snel onderuit ging. „Laat ik iedereen die het ook ongeoefend wil gaan proberen waarschuwen: het is moeilijker dan je denkt”, aldus Balkenende.

Balkenende staat na een week al op 8.280 ‘vrienden’, maar moet Wouter Bos met 12.361 vrienden nog voor laten gaan. Of hij Bos gaat inhalen is de vraag. Op de site twijfelt men aan de echtheid van de premier na een bericht van hemzelf met een spelfout daarin. Hij schreef gebeurd met een d, terwijl het met een t had moeten zijn. Volgens een medewerker van Hyves een goed teken omdat de tekst dan niet door een „PR-functionaris” wordt geschreven maar door „JP zelf”. ‘Vriend’ Alexander gelooft er niks van: „Dit zou de echte nooit doen”, schrijft hij. (HM)

Geen zin in Elzas

Met frisse tegenzin slaan de leden van het Europees Parlement deze week hun tenten op in Straatsburg. Het is weer tijd voor de maandelijks plenaire bijeenkomst van de 732 Europese volksvertegenwoordigers en die dient volgens afspraken die in het Europees Verdrag zijn vastgelegd in de Franse stad in de Elzas plaats te vinden. Dus verhuizen de leden, hun medewerkers, tolken, journalisten en honderden kisten met vergaderstukken van Brussel naar Straatsburg.

Niet voor lang, als het aan de europarlementariërs ligt die zich hebben verenigd in de ‘Campaign for Parliamentary Reform’. Het verzet tegen Straatsburg is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Maar de tegenstanders hebben nieuwe moed geput uit het feit dat onlangs bekend werd dat de gemeente Straatsburg veel meer dan de marktconforme huur voor de gebouwen in rekening brengt. Sinds vorige week is er een website in de lucht die Europeanen de mogelijkheid biedt een petitie te tekenen tegen Straatsburg als geldverslindende vergaderplaats. De teller op www.oneseat.eu stond vanmorgen op meer dan 32.600 handtekeningen.

Voorzitter Borrell van het Europees Parlement heeft van de fractievoorzitters de opdracht gekregen de zaak opnieuw aan de orde te stellen bij de regeringsleiders van de EU als deze volgende maand in Brussel bijeenkomen. Of dat zal helpen? Afschaffen van Straatsburg als vergaderplaats vereist de instemming van alle EU-lidstaten. Zolang Frankrijk voor het eigen Straatsburg blijft opkomen, gebeurt er niets. Maar als de parlementariërs deze week door de omliggende gemeenten worden uitgenodigd voor de traditionele aspergeproeverij is er wel iets om over te praten. (MK)

Aldus...

„D66 is niet bang om het eigen bestaansrecht ter discussie te stellen. Sommigen vinden dat charmant, ik vind het eerlijk gezegd een knap irritante eigenschap.”

(D66-fractievoorzitter Van der Laan, tijdens congres in Zutphen)

„Mark Rutte is populair, maar vooral onder linkse kiezers die toch nooit op de VVD zouden stemmen.”

(Kandidaat-lijsttrekker Verdonk, tijdens debat in Oudenbosch)

VVD zwijgt over Ayaan

De scherpe kantjes zijn er af, blijkt uit de laatste debatten tussen Rita Verdonk en Mark Rutte.

Over de actualiteit mocht het niet te lang gaan. Tijdens het vierde en vijfde lijsttrekkersdebat tussen kandidaat-lijsttrekkers voor de VVD – Rita Verdonk, Mark Rutte en Jelleke Veenendaal – praatten de drie deelnemers afgelopen zaterdag over van alles. Europa, energie, vandalisme. Maar over de kwestie die de VVD op dit moment echt bezighoudt, de discussie rondom de verblijfsstatus van het van oorsprong Somalische Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, waren de kandidaten in nog geen twee minuten uitgesproken.

En dat terwijl Rita Verdonk, ook minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, tijdens het eerste debat van dit weekend in Oudenbosch, terloops liet weten dat zij een onderzoek had ingesteld naar de rechtmatigheid van de verblijfsstatus van Hirsi Ali. „Wetten en regels gelden voor iedereen”, zei ze. „We zoeken op dit moment of de verjaringstermijn is overschreden. Die is twaalf jaar, volgens mij.” Meer wilde ze er niet over kwijt. Toen journalisten haar na afloop van het tweede debat, in Weert, vroegen naar details over het onderzoek, zei de minister dat ze geen tijd had voor verdere uitleg. Wel wilde ze kwijt dat „ik nooit heb gezegd dat ze zich geen zorgen hoeft te maken”.

Mark Rutte, staatssecretaris van Onderwijs, en Hirsi Ali’s collega-Kamerlid Jelleke Veenendaal gingen nauwelijks in op de kwestie. Rutte: „Ik vind dat Rita verstandige woorden heeft gesproken. Je moet als politicus consequent zijn.”

De reactie van Rutte was tekenend voor de twee debatten, die bezocht werden door een paar honderd geïnteresseerden. De kandidaten zelf zijn tevreden, omdat het volgens hen steeds meer over inhoudelijke thema’s gaat. De ruzietjes en stekelige opmerkingen van het eerste debat zijn voorbij, zeggen ze.

Alleen: verschillen van mening zijn, zeker tussen Rutte en Verdonk, nauwelijks nog te ontdekken. Ze willen regels afschaffen, belastingen verlagen en meer politieagenten de straat op sturen. Toen Rita Verdonk in een paar minuten mocht uitleggen dat zij het vandalisme en de ‘straatterreur’ wil aanpakken, kreeg ze complimenten van Rutte: „Dat was een prima verhaal van Rita.”

De enige echte discussie ontstond toen Verdonk zichzelf volgens Rutte tegensprak. In Oudenbosch zei de minister ’s ochtends dat ze niet voor een gekozen minister-president is, net als Rutte. ’s Middags in Weert verdedigde ze de gekozen premier juist. Als de leden het willen, is het volgens haar prima dat die er komt, zei ze. Rutte: „Nou Rita, je hebt in één dag een draai gemaakt.” (GV)

    • Guus Valk
    • Huib Modderkolk
    • Mark Kranenburg