‘Radicalen’ achter aanval grens

De groep gewapende overvallers, die vrijdag een grenspost op de grens van Tadzjikistan en Kirgizië aanvielen en daarbij negen mensen doodschoten, behoorden tot twee radicale islamitische groepen. Dat is zaterdag in Doesjanbe, de hoofdstad van Tadjzikistan, meegedeeld.

De groep bestond uit vijf mannen, die een Tadzjiekse grenspost aanvielen, de wapens roofden en in de bergen van Kirgizië verdwenen. Ze werden later opgespoord en omsingeld. Vier van de overvallers – allen Tadzjieken – werden doodgeschoten, de vijfde, een Kirgies, werd levend gepakt.

Volgens een Tadzjiekse woordvoerder waren de vijf overvallers lid van twee radicale islamitische organisaties, de Islamitische Beweging van Turkestan en Hizb ut-Tahrir. De belangrijkste splinterorganisatie binnen de Islamitische Beweging van Turkestan is de Islamitische Beweging van Oezbekistan, IMU. De IMU heeft een duidelijk terreurverleden. Hizb ut-Tahrir is weliswaar radicaal, maar ze is ook tegen het gebruik van geweld. Vooral in het uiterst autoritair geregeerde Oezbekistan wordt de organisatie fel vervolgd.

Volgens de Tadzjiekse woordvoerder was de overval op de grenspost bedoeld om wapens in handen te krijgen waarmee in Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan „instabiliteit kon worden gezaaid”.

Bij hun overval schoten de vijf mannen drie Tadzjiekse grenswachten, vijf Kirgizische soldaten en een burger dood. Acht Kirgizische soldaten werden bij de overval en de achtervolging gewond. (AP, Reuters)