politieke agenda

De plenaire zaal van het Europees Parlement tijdens de toespraak van Balkenende - 21-7 2004 - Foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Dinsdag 16 mei 15.00 uur

Toetreding Bulgarije/Roemenië

Tijdens de maandelijkse vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg presenteert de Europese Commissie het voortgangsrapport over de toetreding in 2007 van Roemenië en Bulgarije tot de Europese Unie. De toetreding is omstreden. In Nederland bijvoorbeeld stemde de Tweede Kamer in februari in met het verdrag dat de toelating regelt. Maar zonder regeringspartij CDA, dat vindt dat met name Roemenië eerst wat moet doen aan de corruptie in dat land. De opstelling van de fractie is opmerkelijk omdat dit ingaat tegen de wens van minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA).

Woensdag 17 mei

Verantwoordingsdag

De derde woensdag van mei is het (voor de zesde keer) Verantwoordingsdag in Den Haag. Dit is de tegenhanger van Prinsjesdag op de derde dinsdag in september, als het kabinet de beleidsplannen voor het komende jaar presenteert. De ministers maken nu de jaarverslagen bekend. Daarin staat wat er van de plannen terecht is gekomen. De Rekenkamer publiceert een overkoepelend rapport, Rijk verantwoord 2005, dat commentaar levert op de verantwoording van het Rijk in het algemeen. De Tweede Kamer zal later deze maand spreken over de jaarverslagen.

Het commentaar van de Rekenkamer is vanaf 14.00 uur te vinden op www.rekenkamer.nl/ verantwoordingsdag.

Vrijdag 19 en zaterdag 20 mei

VVD- congres

In de Leeuwenhorst in Noordwijkerhout buigen de leden van de VVD zich over vraagstukken als veiligheid, de direct gekozen burgemeester en het mediabeleid. Ook zullen de kandidaat-lijsttrekkers, minister Verdonk, staatssecretaris Rutte en Kamerlid Veenendaal voor de laatste keer met elkaar in debat gaan. De stemming over de nieuwe leider van de VVD sluit op 24 mei. Leden kunnen zich vrijdag vanaf 16.30 uur voor het conges registreren.

Zaterdag is ook het CDA-congres vanaf 09.45 uur in het Beatrixtheater in Utrecht. ’'s Middags spreekt premier Balkenende, de partijleider, het congres toe.

Wat doet de Tweede Kamer deze week? Naast de vaste agenda wordt op dinsdagmiddag besloten of en wanneer er bijvoorbeeld spoeddebatten zijn. Alle actuele informatie is te vinden op www.tweedekamer.nl