PCM vecht beslag aan bij de rechter

PCM Uitgevers, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad, heeft een kort geding aangespannen tegen projectontwikkelaar Multi Vastgoed uit Gouda. De vastgoedontwikkelaar heeft enkele weken geleden beslag laten leggen op banktegoeden en de aandelen van enkele dochterondernemingen van PCM.

„We willen die beslaglegging laten opheffen, dit is buiten proporties”, zegt Bert Groenewegen van PCM. Volgens de financieel directeur is de inzet van het conflict een kantoorpand dat Multi Vastgoed ontwikkelt aan het Wibautplantsoen in Amsterdam. In dat gebouw, dat op z’n vroegst in 2010 klaar is, zou PCM een van de huurders zijn.

Omdat de uitgever onlangs voor vijf jaar elders kantoorruimte heeft gehuurd, is Multi Vastgoed bang dat PCM onder het contract uit wil. Met het beslag wil de projectontwikkelaar de te verwachten schade kunnen verhalen. De Telegraaf meldde zaterdag dat het om een bedrag van 25 miljoen euro gaat.

Groenewegen noemt het beslag „feitelijk onjuist en disproportioneel”. „Multi Vastgoed legt beslag op banktegoeden en aandelen die in 2004 nog op zo’n 600 miljoen euro werden gewaardeerd. Al is dit beslag slecht voor de onderlinge verhouding, van dat huurcontract willen we niet af. Dat we tijdelijk voor vijf jaar kantoorruimte hebben gehuurd, komt omdat onze huidige huisvesting niet meer voldoet. Bovendien verwachten wij dat 2010 geen realistische opleverdatum is. Twee jaar later lijkt ons aannemelijker.”

Door het beslag is de gewone bedrijfsvoering niet in het geding, zegt de financieel directeur. „De salarissen zijn gewoon betaald.” Toch komt het beslag ongelegen. De uitgever is net in gesprek met een internationaal consortium van banken over de herfinanciering van een lening die door de Britse grootaandeelhouder Apax aan het bedrijf is verstrekt. Het is de bedoeling die aandeelhouderslening tegen een rente van 12 procent om te zetten in een normale banklening tegen een veel lagere rente.

„Aan Amerikanen en Zweden is zo’n beslag niet uit te leggen”, zegt Groenewegen.

Het kort geding dient morgen. Multi Vastgoed onthoudt zich van commentaar.