Opwindende uitvoering van Mozarts laatste opera

CD Klassiek W.A. Mozart - La clemenza di Tito HMC 80192324 Reproduction of a painting showing the composer Wolfgang Amadeus Mozart, that German art experts have authenticated as believed to be the last portrait ever made of him. The 80 by 62 centimetre portrait in oils, painted by German artist Johann Georg Edlinger in 1790, a year before Mozart's death, was authenticated by an expert on the composer, Wolfgang Seiller. AFP PHOTO HO/STAATLICHE MUSEEN ZU BERLIN/GEMAELDEGALERIE AFP

CD Klassiek

W.A. Mozart - La clemenza di Tito

HMC 80192324 ****

De zwakste schakel van Mozarts opera La clemenza di Tito zijn de letterlijk en figuurlijk droge recitatieven, gecomponeerd door een van Mozarts pupillen. Dirigent René Jacobs, die de opera dit jaar vastlegde na recente succesopnames van Le nozze di Figaro en Così fan tutte, denkt daar anders over.

Hij noemt het een barbaarse daad zelfs maar één woord van het literair inderdaad hoogstaande libretto van La clemenza te schrappen. Maar muzikaal gezien blijven de lange lappen gezongen tekst desondanks soms wat taai, zelfs op Jacobs verder voorbeeldig soepele en opwindende uitvoering van Mozarts laatste opera.

De kwaliteit van La clemenza wordt algemeen onderschat, vindt Jacobs; de orkestraties zijn niet log, maar juist effectvol direct. En als er iemand is die daarvan kan overtuigen is hij het, hier geholpen door het scherp, actief en enthousiasmerend spelende Freiburger Barockorchester en het onvolprezen Rias Kammerchor. Jacobs omringde zich niet met een solistencast van sterren, wel met veelal krachtige en strakke stemmen. Sterk en roerend is vooral de karaktervolle Sesto van Bernarda Fink, innemend Alexandrina Pendatschanska als Vitellia. Tenor Mark Padmore heeft een prettig, warm geluid, waarmee hij actief vocaal acterend diepte geeft aan de titelrol. Maar het mooiste en bijzonderste is hier het orkestrale fundament; zo veerkrachtig en opwindend dat de uitvoering er, net als eerder, onmisbaar door wordt.

Mischa Spel

    • Mischa Spel