Nu kan het nog: koop aandelen in de vergrijzing

De vergrijzing is onomkeerbaar. Meer ouderen die langer leven, een gelijkblijvend of lager aantal jongeren. Hoe kan een belegger van de trend profiteren?

Alles wordt anders, maar één ding is zeker: mijd Italië.

De vergrijzing gaat over een paar jaar officieel van start, en dan worden de rollen omgedraaid. Gekwalificeerde werknemers worden steeds schaarser, de werkloosheid verdwijnt als maatschappelijk vraagstuk, lonen gaan harder stijgen en het groeiend legioen van bezitters van financieel kapitaal, zoals aandelen en obligaties, moet zich achter de oren krabben. Blijven beleggen in aandelen van bedrijven die minder winst maken, of minder risico’s nemen en extra obligaties kopen?

Voor landen geldt iets vergelijkbaars. Landen met een hoog percentage ouderen, hoge pensioenuitkeringen en weinig gespaard pensioenkapitaal krijgen een probleem. Nummer één: Italië.

Het is onverstandig daar je geld te beleggen, zegt onderzoeksbureau Iris, een samenwerking van Rabobank en vermogensbeheerder Robeco. „In 2050 moet elke Italiaanse werknemer niet alleen voor zichzelf zorgen maar ook voor een gepensioneerde”, schetst Iris-analist Cornelis Vlooswijk de Italiaanse uitdaging.

Vlooswijk en hoofd aandelenresearch Steef Bergakker van Iris presenteerden vanochtend een rapport over de economie van de vergrijzing en de vertaling naar adviezen voor beleggers.

Ouderen hebben een ander consumptiepatroon dan jongeren, niet alleen bij de aanschaf van duurzame consumptiegoederen, en van bier en wijn, maar ook bij medicijnengebruik en het belang van medische verzorgingen. Minder fietsen, meer cruises. Minder doe-het-zelf, meer scootmobielen.

Ook als het om geld gaat, hebben ouderen hun eigen voorkeuren. Hamvraag voor beleggers: wat gaan zij met hun beleggingen doen? Nemen zij na hun 55ste of 60ste minder risico’s, dan zet dat druk op aandelenkoersen. Een lagere economische groei doet hetzelfde. De stijging van het looninkomen van werknemers maakt aandelen eveneens minder aantrekkelijk. De koersen van obligaties kunnen daarentegen juist van de vergrijzing profiteren.

Wie op lange termijn belegt, moet nu rekening houden met de trends van de vergrijzing, is de boodschap van Iris. Kansrijke sectoren voor beleggers gezien de vergrijzing? Farmacie, gezondheidszorg, vermogensbeheer.

Inderdaad, niet zo verrassend. Al lijken aandelen op termijn minder interessant in Iris’ eigen analyse, het onderzoeksbureau blijft optimistisch, zoals financieel adviseurs dat traditioneel zijn. Oudere beleggers mogen dan wel minder gemotiveerde aandelenkopers zijn, als de koersen dalen zullen andere beleggers (uit India? China?) toch wel ‘onze’ aandelen kopen, al was het maar omdat het rendement (dividend ten opzichte van beurskoers) aantrekkelijk is.

Het Iris-scenario ademt meer optimisme: wel langer leven, maar geen woord over kansen op massale sterfte door een of meer pandemieën. Wel Italië als drama-in-wording, maar geen negatieve consequenties (extra inflatie) trekken voor de Europese economie.

Iris laat de kans vooralsnog voorbijgaan om zijn trends in de praktijk te brengen. Robeco lanceert geen beleggingsfonds dat speciaal op de vergrijzing mikt. Waarom? Bergakker: „Dit soort langetermijntrends is lastig te slijten. Robeco is nu eenmaal een commerciële organisatie.”

    • Menno Tamminga