Noord-Iers parlement bijeen

Voor het eerst sinds oktober 2002 is de Noord-Ierse volksvertegenwoordiging vandaag bijeengekomen in Belfast. De leden van het regionale parlement zullen de komende dagen onderzoeken of er een werkbare coalitie valt te smeden tussen protestanten en katholieken.

De kans daarop lijkt gering. De enige geloofwaardige coalitie zou er een zijn tussen de Democratische Unionistische Partij (DUP) van dominee Ian Paisley en Sinn Feín onder leiding van Gerry Adams. Beide partijen hebben elkaar jarenlang te vuur en te zwaard bestreden. Paisley zei vanmorgen dat hij niet voor zo’n samenwerking voelt zolang hem niet duidelijk is dat het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), vanouds de militaire arm van Sinn Feín, zijn „criminele” activiteiten volledig heeft gestaakt.

De partijen staan onder druk van de Britse premier Tony Blair en zijn Ierse collega Bertie Ahern, die vorige maand hebben gedreigd de salarissen van de regionale parlementariërs stop te zetten als ze het niet uiterlijk komende herfst eens worden over een coalitie die Noord-Ierland kan besturen.

Hoewel het Noord-Ierse parlement al drieëneenhalf jaar niet meer bijeen is geweest, veranderde het tussentijds wel van samenstelling. Zowel bij de katholieken als bij de protestanten verloren de meer gematigde partijen.