Niet verrassend maar soms wel erg mooi, echt Vivaldi

CD Klassiek Antonio Vivaldi - Dixit Dominus Archiv 477 6145 Antonio Vivaldi (1678-1741), compositeur italien. Gravure de Lambert jeune. HRL-609613
CD Klassiek Antonio Vivaldi - Dixit Dominus Archiv 477 6145 Antonio Vivaldi (1678-1741), compositeur italien. Gravure de Lambert jeune. HRL-609613 ROGER_VIOLLET

CD Klassiek

Antonio Vivaldi - Dixit Dominus

Archiv 477 6145 ***

Jammer dat Antonio Vivaldi (1678-1741) het niet meer mag meemaken: de ene ontdekking van zijn muziek volgt op de andere en dus de ene na de andere wereldpremière en plaatpremière. Al kent iedereen zijn naam en de Vier jaargetijden, Vivaldi leed tot voor kort onder veel miskenning. Cecilia Bartoli moest de archieven afstoffen, in 2003 kwam het Venice Baroque Orchestra met een box met vijftien plaatpremières van zijn concerten. De opera Motezuma beleefde vorig jaar in de Rotterdamse Doelen een wereldpremière en staat nu ook op cd (Archiv 477 5996).

Een opmerkelijke ontdekking was ook Vivaldi’s Dixit Dominus . In Dresden ging het elfdelige stuk voor orkest, koor en solisten door voor werk van Baldassare Galuppi, maar het is van Vivaldi, ontdekte de musicologe Stockigt. Een kopiist maakte er ooit goede sier met de vervalsing, toen Vivaldi dood was en Galuppi erg populair. Dixit Dominus staat nu op een cd, samen met werk van Galuppi. Dixit Dominus is typisch Vivaldi en verrast dus niet echt, maar het is, vooral in een enkel langzaam deel, wel héél erg mooi. Bijna hilarisch zijn de eindeloos hinnikende coloraturen van Thomas Cooley. Galuppi is ook mooi, maar het Cum dederit in de psalm Nisi Dominus is in de versie van Vivaldi zóveel mooier.

    • Kasper Jansen