Nederland aan kop met privaat kapitaal

Nederland is Europees koploper op het terrein van fusies en overnames die worden gefinancierd met particulier kapitaal (private equity). Dat blijkt uit onderzoek naar de financiële dienstverlening in Europa in 2005 door accountantskantoor PricewaterhouseCoopers. De Nederlandse transacties vorig jaar waren alle grensoverschrijdend.

De Nederlandse fusie- en overnamemarkt groeide vorig jaar met 60 procent, tot een waarde van 4,3 miljard euro (2,5 miljard euro in 2004). Tweederde van dit bedrag kwam voort uit private equity, naar waarde gemeten meer dan in enig ander Europees land. Nederland neemt 6 procent van de totale Europese overname- en fusiemarkt voor zijn rekening.

De totale waarde van fusies en overnames in Europa bedroeg vorig jaar 78,9 miljard euro. Dat is 73 procent meer dan in 2004 (44,8 miljard euro). Financiële dienstverlening is daarmee voor fusies en overnames na de energiesector de op één na actiefste sector.

De gemiddelde waarde per transactie in Europa verdubbelde vorig jaar, naar 399 miljoen euro. Deze toename weerspiegelt de trend van schaalvergroting en consolidatie in de financiële wereld. Het totaal aantal transacties steeg van 309 naar 353. Tweederde van alle fusies en overnames in Europa was grensoverschrijdend.

De koppositie van Nederland is een gevolg van enkele grote overnames door buitenlandse investeerders. Zo nam de Amerikaanse investeringsmaatschappij van J.C. Flowers vorig jaar voor 2,1 miljard euro zakenbank NIBC over, in waarde de negende overname in 2005.

De grootste Nederlandse overname in 2005 betrof de aankoop door ABN Amro van de Italiaanse bank Antonveneta. Hiermee was 3,2 miljard euro gemoeid. Dit betrof echter geen privaat kapitaal.

De toename van de fusie- en overnameactiviteiten komt onder meer door de toenemende zoektocht van banken naar groeimarkten en nieuwe thuismarkten. Hetzelfde geldt voor de toenemende activiteit van Amerikaanse investeringsmaatschappijen in Europa.