Nadal in vijfsetter langs Federer

Rafael Nadal viert zijn overwinning op Roger Federer bij de Masters in Rome. Foto AFP Rafael Nadal of Spain celebrates after defeating Roger Federer of Switzerland during their tennis Rome Masters final, 14 May 2006 in Rome. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI AFP

Rafael Nadal deed in Rome zijn bijnaam als koning van het gravel alle eer aan. Met zijn 53ste overwinning op rij evenaarde de pas 19-jarige Spanjaard gisteren het record dat sinds 1977 op naam staat van de Argentijn Guillermo Vilas. Hij behaalde de mijlpaal in stijl door opnieuw Roger Federer te verslaan: 6-7, 7-6, 6-4, 2-6 en 7-6.

Twee weken voor het begin van Roland Garros vochten Nadal en Federer in vijf uur en zes minuten een waar titanengevecht uit. In de strijd over best-of-five sets kwam Nadal op een 2-1-voorsprong, maar de Zwitser bracht de stand met de winst in het vierde bedrijf weer in evenwicht.

Na drie nederlagen op rij leek Federer eindelijk weer een partij van zijn Spaanse rivaal te gaan winnen. Hij liep uit naar 4-1 en kreeg twee wedstrijdpunten om de partij af te maken. Maar Federer slaagde er niet in zijn kansen te verzilveren. Nadal wist er een tiebreak uit te slepen en besliste de verlenging met 7-5 in zijn voordeel.

„Dit is een fantastische zege”, zei Nadal na afloop van de wedstrijd. „Maar Roger is ook een groot speler. Hij heeft op gravel de finale gehaald in Monte Carlo en Rome en won drie keer in Hamburg. Ik denk dat het voor hem eenvoudiger is Parijs te winnen dan Wimbledon voor mij.” De Spanjaard, later deze maand titelverdediger op Roland Garros, behaalde in Rome zijn vierde toernooizege van dit jaar en de zestiende in zijn loopbaan.

In Berlijn nam de Russische tennisster Nadia Petrova revanche voor de nederlaag vorig jaar in de finale van het toernooi in Berlijn. In een herhaling van de eindstrijd van 2005 versloeg ze de Belgische Justine Henin-Hardenne met 4-6, 6-4 en 7-5. Petrova behaalde hiermee haar vierde toernooizege van dit jaar. Ze pakte eerder de eindwinst in Doha, Amelia Island en Charleston. „Mijn start was niet goed”, keek Petrova op haar partij terug. „Maar ik ben met mijn hart gaan spelen. Dat zorgde voor de ommekeer.”

Shahar Peer won de titel bij het toernooi in Praag. De tennisster uit Israël was in de finale te sterk voor de Australische Samantha Stosur: 4-6, 6-2 en 6-1. (ANP)