Muziek en Grieken bij NTGent

NTGent, de Vlaamse toneelgroep van Nederlandse regisseur Johan Simons zal in haar tweede seizoen veel muziektheater maken. Simons zelf regisseert Het leven een droom, een grootse voorstelling die in première gaat op de Duitse festival RuhrTriënnale, naar een boek van barokschrijver Calderón de la Barca over een koning die zijn zoon opsluit omdat deze volgens de sterren geboren zou zijn voor het kwaad. Peter Vermeersch componeert de muziek.

De ook in het Duitstalige gebied zeer gewaardeerde Simons maakte vroeger bij Hollandia al veel muziektheater, zoals Sentimenti, met aria’s van Verdi. Onlangs ensceneerde hij l’Opéra van Parijs Verdi’s opera Simon Boccanegra, die met luid boegeroep werd ontvangen.

Dichter Ramsey Nasr regisseert Een totale Entführung, een bewerking van Mozarts oriëntalistische jeugdopera Die Entführung aus dem Serail. De rollen worden door zowel acteurs als zangers gespeeld, met onder anderen Jan Decleir, Els Dottermans en Annet Malherbe.

Christoph Marthaler regisseert Maeterlinck, een muziekprogramma gebaseerd op het werk van de Vlaamse schrijver en Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck.

Johan Simons regisseert verder twee Griekse tragedies van Aeschylos: Oresteia en Perzen. De samenwerking met Toneelgroep Amsterdam wordt voortgezet, in Maeterlinck en Oresteia, opdat beide groepen van elkaars hoogwaardige ensemble kunnen profiteren. Voor Oresteia leent Simons de acteur Pierre Bokma van Orkater.

Opmerkelijk aan het program van NTGent is het grote aantal hernemingen van successen als Platform, De asielzoeker, Sentimenti, Twee stemmen en Gen.