Missie in Uruzgan krijgt andere naam

Kabul. De oorspronkelijke naam voor de Nederlandse missie in het zuiden van Afghanistan, Unicorn, is bij de manschappen slecht gevallen en door Defensie vervangen door de naam Taskforce Uruzgan. Unicorn, het mythische vliegende witte paard eenhoorn, blijkt in Angelsaksische landen associaties op te roepen met de homoscene. ”De Nederlandse militairen vinden een mythische naam prima, zolang ze maar niet voor mietje worden uitgemaakt”, aldus een adjudant op de Nederlandse logistieke basis bij Kandahar. Commandant van de 1400 man grote Nederlandse troepenmacht, kolonel Vleugels, had voor de naam gekozen. Unicorn, zo had hij begrepen, is voor moslims een onomstreden naam met een positieve klank. Gisteren werd een Nederlandse patrouille getroffen door een explosie. De militairen raakten niet gewond.