Martina even snel als Gatlin

Door onze sportredactie

De Antilliaanse sprinter Churandy Martina blijft opzien baren. Nadat hij dit seizoen tot tweemaal toe sneller liep dan het Nederlands record (10,18 seconden) op de 100 meter, evenaarde hij gisteren het wereldrecord (9,76 seconden) van de Amerikaanse olympisch en wereldkampioen Justin Gatlin. Er was evenwel één probleem: Martina liep bij een windsnelheid van zes meter per seconde. En dat is vier meter per seconden boven hen toegestane maximum.

De 21-jarige sprinter, die lid is van de Nederlandse club Rotterdam Atletiek, baart dit seizoen opzien met snelle tijden in de Amerikaanse stad El Paso, waar hij studeert, én zijn besluiten records niet officieel te laten erkennen. Martina liep recentelijk de 100 meter in 10,04 seconden. Om die tijd gevalideerd te krijgen als Nederlands record, had hij een dopingcontrole moeten aanvragen. Mede uit kostenoverwegingen zag de Antilliaan daar vanaf.

Hoewel zijn ‘evenaring’ van het wereldrecord niet officieel wordt, is die tijd een indicatie voor zowel het talent van Martina als de progressie die hij doormaakt.