Liverpool wint Engelse beker na strafschoppen

De 125ste FA Cup, de Engelse voetbalbeker, is gewonnen door Liverpool, na een strafschoppenreeks tegen West Ham United. Volgens de Britse pers was het de mooiste en spannendste finale van de afgelopen vijftig jaar.

Underdog West Ham, na promotie vorig jaar bezig aan zijn eerste seizoen in de Premier League, kwam kwam 2-0 en 3-2 voor. Maar aanvoerder Steven Gerrard scoorde ondanks krampen in de blessuretijd de 3-3. In de laatste minuut van de verlengingen kopte West Ham-spits Marlon Harewood nog tegen de paal, maar in de strafschoppenreeks bleek Liverpool het meest koelbloedige team. Doelman Pepe Reina stopte drie penalties.

Voor het even karaktervolle als fortuinlijke Liverpool was het de zevende triomf in het befaamde Engelse bekertoernooi, met de eerste in 1974 en de laatste in 2001.

De Reds stonden na de sensationele triomf vorig jaar in de finale van de Champions League tegen AC Milan (0-3, 3-3, winst via strafschoppen) al bekend als de ‘Comeback Kings’. Die reputatie deed de nummer drie van Engeland zaterdag alle eer aan.

De Nederlander Jan Kromkamp kwam bij Liverpool na 67 minuten het veld in voor Alonso. De voormalige speler van AZ en Villarreal verzette bij een stand van 3-2 veel werk aan de rechterkant.

Beide ploegen waren vooraf al verzekerd van Europees voetbal in het komende seizoen. Liverpool kwalificeerde zich voor de voorronde van de Champions League, waardoor West Ham zich als nummer negen van de eindstand op voorhand verzekerde van een ticket voor het UEFA-bekertoernooi.

Erik Gerets heeft met Galatasaray de Turkse landstitel veroverd. De ploeg van de oud-coach van PSV profiteerde optimaal van het puntenverlies van rivaal Fenerbahce. Beide ploegen gingen met evenveel punten de laatste competitieronde in. Galatasaray versloeg daarin Kayserispor met 3-0. Fenerbahce speelde met 1-1 gelijk bij Denizlispor. (ANP)