Liverpool wint beker

Liverpool won de FA Cup in een thriller tegen West Ham United na strafschoppen.

Het team van Liverpool, met in het midden Steven Gerrard, rent naar doelman Reina na de zege. Foto Reuters Liverpool players Sami Hyppia, Dietmar Hamann, Steve Finnan, Steven Gerrard, Mohamed Sissoko, Jamie Carragher, Fernando Morientes and John Arne Riise (L-R) celebrate goalkeeper Jose Reina's penalty save against West Ham United's Anton Ferdinand to win the English FA Cup final soccer match, at the Millennium Stadium in Cardiff, Wales May 13, 2006. REUTERS/Eddie Keogh
Het team van Liverpool, met in het midden Steven Gerrard, rent naar doelman Reina na de zege. Foto Reuters Liverpool players Sami Hyppia, Dietmar Hamann, Steve Finnan, Steven Gerrard, Mohamed Sissoko, Jamie Carragher, Fernando Morientes and John Arne Riise (L-R) celebrate goalkeeper Jose Reina's penalty save against West Ham United's Anton Ferdinand to win the English FA Cup final soccer match, at the Millennium Stadium in Cardiff, Wales May 13, 2006. REUTERS/Eddie Keogh REUTERS

De 125ste FA Cup, de Engelse voetbalbeker, is gewonnen door Liverpool, na een strafschoppenreeks tegen West Ham United. Volgens de Britse pers was het de mooiste en spannendste finale van de afgelopen vijftig jaar.

Underdog West Ham, na promotie vorig jaar bezig aan zijn eerste seizoen in de Premier League, kwam kwam 2-0 en 3-2 voor. Maar Steven Gerrard scoorde ondanks krampen in de blessuretijd de 3-3. In de laatste minuut van de verlengingen kopte West Ham-spits Marlon Harewood nog tegen de paal, maar in de strafschoppenreeks bleek Liverpool het meest koelbloedige team. Doelman Pepe Reina stopte drie penalties.

In België ging de beker naar Zulte-Waregem. De neo-eersteklasser won met 2-1 van Moeskroen. Voor de vijfjarige fusieclub Zulte-Waregem was het de bekroning van een sterk seizoen, nadat het team ook al zesde was geëindigd in de competitie en in de beker zowel Club Brugge als Standard had uitgeschakeld.

De meeste spelers van Zulte-Waregen zijn semi-profs die nog een andere dagtaak hebben en ’s avonds trainen. Ook de coach, Francky Dury, heeft een halftijdse baan. Hij werd dit jaar door zijn collega’s wel verkozen tot trainer van het jaar.