Krabbels van Dick Cheney vormen bewijsstuk inzake ‘Plamegate’

Het zijn krabbels van Dick Cheney zelf. En ze maken eens te meer duidelijk dat de Amerikaanse vice-president hoogstpersoonlijk de basis heeft gelegd voor een wraakactie tegen een prominente criticus van de oorlog in Irak.

Het draait om Plamegate. In de zomer van 2003 werd de identiteit van een undercoveragente van de CIA, Valerie Plame, vanuit het Witte Huis gelekt naar journalisten. Dit gebeurde nadat de echtgenoot van Plame, ambassadeur Joseph Wilson, op de opiniepagina van The New York Times een grondslag voor de oorlog in Irak had betwist. De regering zei vóór de oorlog dat Saddam Hussein in Afrika had geprobeerd uranium te kopen. Wilson onderzocht dit in 2002 in opdracht van de CIA. Hij concludeerde dat Saddam zo’n poging nooit in Afrika deed.

Nadat hij dit in de krant uit de doeken deed, kwam de staf van Cheney in actie om wraak op hem te nemen. Een belangrijke rol speelde de toenmalige stafchef van Cheney, Scooter’ Libby, die nu wordt vervolgd omdat hij zou hebben gelogen in het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak.

Dit weekeinde publiceerde aanklager Patrick Fitzgerald een document uit het archief van het Witte Huis: het betreffende artikel van Wilson zoals dat door Cheney van onderstrepingen en notities is voorzien. Er blijkt uit dat hij de toon zette voor de verdediging die het Witte Huis later voerde: de feiten die Wilson beschreef werden niet bestreden, wel de reden dat hij ze onderzocht.

Cheney schreef: „Hebben wij dit eerder gedaan? Een ambassadeur (Wilson, red.) naar Afrika sturen om een vraag te beantwoorden? Werken mensen gratis als ze voor ons op reis gaan? Of heeft zijn vrouw (Valerie Plame, red.) hem een snoepreisje gegund?” Volgens de aanklager tonen de notities aan dat Cheney en Libby „scherp gefixeerd” waren op weerlegging van Wilsons kritiek: enkele dagen nadat Cheney de krabbels maakte voerde Libby gesprekken met journalisten waarin hij suggereerde dat Wilson door zijn vrouw aan een klusje was geholpen.

Washington wacht momenteel nerveus af of ook de politieke strateeg van president Bush, Karl Rove, zal worden vervolgd. Hij zou ook geholpen hebben bij het zwart maken van Wilson – en daarover hebben gelogen onder ede. Bekend is slechts dat de aanklager vrijdag zijn zaak tegenover de grand jury presenteerde.