Juventus wint titelstrijd, gokschandaal breidt uit

Juventus is gisteren voor de 29ste maal in het bestaan kampioen van Italië geworden, maar tot grote feestvreugde leidde dat niet. De meeste aandacht ging uit naar het mogelijke omkoopschandaal waarin het land steeds verder ondergedompeld raakt.

Na het behalen van de titel stapte algemeen manager Luciano Moggi van Juventus op. Moggi’s naam is veelvuldig genoemd in de affaire, onder meer in afgeluisterde telefoongesprekken waarin hij de aanstelling van scheidsrechters probeerde te beïnvloeden. Dat was aanleiding voor een grootscheeps onderzoek naar allerlei malversaties in het Italiaans voetbal.

De coach van Inter Milaan, Roberto Mancini, zei gisteren dat de competitie in Italië al jaren gemanipuleerd wordt. „Dit is de ernstigste affaire uit de geschiedenis van het wereldvoetbal”, zei hij.

Inmiddels doet justitie in verband met de mogelijke manipulatie van wedstrijden onderzoek naar zeker 41 personen in het Italiaanse voetbal. Tussen alle ophef door won Juventus gisteren in Bari met 2-0 van Reggina. Juventus, dat vorige week al het hele bestuur zag vertrekken, eindigde drie punten voor AC Milan. De nummer twee, die moest hopen op een nederlaag van de titelverdediger, won met 2-1 van AS Roma.

Ondanks het landskampioenschap is het mogelijk dat Juventus volgend seizoen een divisie lager uitkomt. De openbaar aanklager in Napels maakte vorige week bekend dat vorig seizoen bij ten minste achttien wedstrijden uit de Serie A, waarbij zeven clubs betrokken zijn, de uitslag is gemanipuleerd.

In het doel bij Juventus stond gisteren Gianluigi Buffon, tevens keeper van het Italiaanse elftal. Zaterdag werd hij verhoord wegens zijn mogelijke rol in het schandaal. De keeper werd vrijdag samen met drie oud-spelers van Juventus genoemd als betrokkenen in het wedschandaal. Hij meldde zich in gezelschap van zijn advocaat Luigi Chiappero vrijwillig bij jusititie. In een verhoor van twee uur bepleitte hij zijn onschuld. Buffon gaf na afloop wel toe dat hij in het verleden gokte op wedstrijden. Vorig jaar stopte hij nadat de Italiaanse bond de spelers een verbod oplegde.

Ook de arbitrage staat in een kwaad daglicht. Scheidsrechter Massimo de Santis mag niet naar het WK, zo maakte de Italiaanse bond bekend. De federatie liet de wereldbond FIFA weten dat ze zijn accreditatie voor het toernooi heeft teruggetrokken. De Santis is een van de 24 verdachte scheidsrechters in het voetbalschandaal. Ook de assistenten Alessandro Griselli en Marco Ivaldi mogen niet naar het WK. (Reuters, ANP)