Jacht ABN Amro I in aanvaring met walvis

De leider in de Volvo Ocean Race, ABN Amro I, heeft gisteren een aanvaring gehad met een walvis.

De gebeurde tijdens de etappe van New York naar Portsmouth, zo meldt de website van de organisatie.

Het Nederlandse jacht van de Nieuwzeelandse schipper Mike Sanderson verloor bij de botsing één van de steekzwaarden en kwam volledig stil te liggen.

Het is onbekend hoe de walvis, die na de aanvaring op volle zee wegzwom, eraan toe is.

Het jacht is uitgerust met een reservezwaard. Dat is inmiddels in gebruik.

De ABN Amro I had al een forse achterstand opgelopen in de zevende etappe van de race rond de wereld. Sanderson moest erkennen dat hij een te noordelijke route had gekozen, waardoor hij veel terrein verloor op de rest van het veld. Zo viel de 33-jarige schipper met zijn jacht terug van de eerste naar de zevende plaats.

Verder liet de ABN Amro I ook weten dat het problemen ondervindt van de beweegbare kiel, waarmee de 70-voeters in de Volvo Ocean Race zijn uitgerust. De bemanning van het jacht ontdekte een hydraulische lekkage aan de kiel, waardoor die niet volledig zijn werk kon doen.

Door alle tegenslagen lag het jacht afgelopen nacht op de vijfde plaats, 21 zeemijlen achter de leider in de etappe, Brasil I.

Het Amerikaanse jacht Pirates of the Caribbean lag afgelopen nacht op vier zeemijl afstand op de tweede positie. ABN Amro II, lag derde, vlak voor de Zweedse boot van Ericsson.

Het Spaanse jacht Movistar, met de Nederlandse schipper Bouwe Bekking, lag bij de laatste tussenstand op de zevende en laatste plaats – op maar liefst 34 mijl afstand van de Brasil.

De komende dagen wordt op de Atlantische Oceaan zwaar weer verwacht voor de vloot.

Eind deze week worden de boten in de Zuid-Engelse havenstad Portsmouth verwacht. Vanuit Portsmouth zetten de zeven jachten, na een ronde rond de Britse eilanden, koers naar Rotterdam. De laatste etappe gaat van Rotterdam naar Gothenburg.