Innemende Argentijnse liederen van rond 1910

CD Klassiek Bernarda en Marcos Fink/Carmen Piazzini - Canciones Argentinas HMC 80192324

CD Klassiek

Bernarda en Marcos Fink/Carmen Piazzini - Canciones Argentinas

HMC 80192324 ****

Het is een trend. Na Juan Diego Florez en José Cura heeft nu ook de Argentijnse mezzosopraan Bernarda Fink een cd opgenomen met repertoire van haar geboorteland. Toch onderscheidt haar bijdrage zich van de andere. Fink kiest voor innemend repertoire dat hier echt onbekend is; Argentijnse kunstliederen van componisten die rond 1910 streefden naar een synthese tussen traditionele volksmuziek en Europese composi torische verfijning. Fink laat zich in de vaak verrassende en aansprekende liederen bijstaan door haar minder bekende broer Marcos Fink, wiens warme maar soms iets ongepolijst klinkende bas-bariton de opname een huiskamersfeer geeft. Met haar eigen ruime geluid maakt Fink een hoogtepunt van de Seis coplas van Luis Gianneo - zoals de naam al zegt een zetting van zes onderling sterk verschillende maar steeds sfeervolle volksgedichten. Verfijnd is de parallelle tweestemmigheid in Cruzando tu olvido van Abel Fleury of Vidala van Carlos Lopez Buchardo zeker niet, maar de zwoele melancholie is daar niets minder aansprekend door. Ook Astor Piazolla (1921-1992) is als late, stedelijke representant van het Argentijnse kamerlied vertegenwoordigd met een drietal onderhuids bronstige tangoliederen, waarvan de pooierballade El títere met dank aan tekstdichter Jorge Luis Borges de enerverendste is.

Mischa Spel

    • Mischa Spel