Georg-Büchner-literatuurprijs voor Oskar Pastior

KOPENHAGEN, 15 mei. De Duits-Roemeense schrijver, dichter en vertaler Oskar Pastior heeft de Georg Büchner-prijs 2006 gewonnen. Het juryrapport roemde hem als een `methodische tovenaar van de taal`. De Büchner Prijs is de belangrijkste literaire prijs in Duitsland. Pastior, geboren in een Duitstalige streek van Roemenië, verruilde zijn vaderland in 1968 voor West-Berlijn. Hij verwierf vooral in eigen land bekendheid met dadaïstische experimentele lyriek - klankdichten - en proza. In Duitsland werd hij daarnaast bekend als literair `performer`. In Pastiors lyriek staat de klank centraal; de betekenis van een woord is daarvan niet los te koppelen. ,,Mijn taalbrouwsels lijken een ludiek spel met woorden, maar één ding moet je vooral niet uit het oog verliezen: spel en vertwijfeling liggen heel dicht bij elkaar”, zei hij in 1994 in een interview. Aan de Büchner-prijs is een bedrag van 40.000 verbonden.