FIFA slikt antidopingcode

De wereldvoetbalfederatie FIFA heeft meegedeeld de antidopingcode te accepteren. Dat verklaarde gisteren Dick Pound, de voorzitter van het wereldantidopingbureau WADA, in Montreal na afloop van een tweedaagse vergadering van het uitvoerend comité.

De opstelling van FIFA betekent de doorbraak in een conflict dat bijna twee jaar heeft geduurd. De wereldvoetbalorganisatie weigerde de code te ondertekenen uit protest tegen de maximale straf van twee jaar bij een positieve dopingtest. De FIFA wenste uit arbeidsrechterlijke overwegingen niet verder te gaan dan een half jaar schorsing. De organisatie vreest schadeclaims in geval profspelers twee jaar hun beroep niet kunnen uitoefenen.

FIFA ging overstag nadat het sporttribunaal CAS recentelijk heeft uitgesproken, dat WADA terecht een ongeclausuleerde acceptatie van de dopingcode verlangt. FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft vervolgens verklaard die uitspraak te respecteren en bij het eerstvolgende congres in München, voorafgaande aan het WK voetbal, met een voorstel te komen de dopingcode te implementeren. Voor voetballers die deelnemen aan het WK betekent het dat hun een straf van twee jaar boven het hoofd hangt als zij op doping worden betrapt.

De gewijzigde houding van FIFA was onvermijdelijk geworden na de CAS-uitspraak, omdat voetbal anders van het programma van de Olympische Spelen was verdwenen. Gelijk met de invoering van de antidopingcode heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in zijn handvest opgenomen dat acceptatie van de code een voorwaarde voor deelname aan de Spelen is.

Het besluit van FIFA is een opluchting voor WADA, maar vooral voor het IOC, dat niet graag in de positie was gemanoeuvreerd om de meest beoefende en populairste sport ter wereld van het programma te schrappen.

Pound, die zich altijd fel tegen de houding van FIFA heeft verzet, noemde de doorbraak een ,,uitzonderlijk sterke boodschap”.