Er is wel degelijk iets veranderd in ’t Schokkererf

Wie: restauranteigenaar Klaas Dijkstra.

Waarom: in het deze week verschijnende fotoboek Nagele revisited, een modernistisch dorp in de polder staan twee portretten van hem.

Klaas Dijkstra in café-restaurant ’t Schokkererf in Nagele, met een foto uit 1987 waarop hij – met zijn inmiddels overleden broer Menze – achter dezelfde tap staat. Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Het lijkt op een krantenpuzzel: ‘Zoek de zeven verschillen’. Twee foto’s van Klaas Dijkstra achter de tap van café-restaurant ’t Schokkererf in Nagele. De ene foto dateert uit 1987, de ander is onlangs gemaakt. Hoewel de oudste foto in zwart-wit en de recente opname in kleur is, dringen de overeenkomsten zich eerst op.

Nog steeds staan de jeneverkelkjes en biervaasjes op dezelfde plek achter de gestreepte toog. Nog altijd is een van de zes lampjes boven de bar stuk. En Klaas Dijkstra leunt nog altijd met zijn rechterarm op de tapkast.

De foto’s staan in het boek Nagele revisited, dat deze week verschijnt. Het is het tweede boek dat de documentaire fotografen Theo Baart en Cary Markerink maakten over dit markante dorp in de Noordoostpolder. Twintig jaar geleden portretteerden zij Nagele voor het eerst. Onlangs gingen ze terug.

Klaas Dijkstra kijkt met weemoed naar de twee foto’s die van hem zijn gemaakt. Zijn werkplek is de afgelopen decennia wel degelijk veranderd, vertelt hij. De klok boven de bar is vervangen, net als het koffieapparaat. En op aandringen van zijn klanten (‘trek eens wat vlotters aan’) tapt hij tegenwoordig niet meer in traditioneel kelnerskostuum, maar in een geruit overhemd met korte mouwen.

Maar het belangrijkste verschil is dat zijn broer Menze op de recente foto ontbreekt. „Ik sta daar in mijn uppie. Mijn broer is maart vorig jaar overleden. Dat is een gemis.” Samen hadden ze de leiding over het familiebedrijf, hun zusters staan in de keuken. „Het is niet zo dat ik er geen lol meer in heb, integendeel. Maar sinds zijn overlijden is het werk wel een stuk intensiever geworden.”

Nagele telt twee andere uitspanningen: een partyboerderij en een snackbar. Als het aan Dijkstra ligt, zet een ander de concurrentie voort. ’t Schokkererf staat te koop. Al enige tijd zelfs, zegt Dijkstra. „We hebben de tijd niet mee.”

Arjen Ribbens

‘Nagele revisited’

Fotografie: Theo Baart en Cary Markerink. Tekst: Warna Oosterbaan. NAi Publishers 29,50. Tentoonstelling in Museum Nagele: www.nagele.nl/museum

    • Arjen Ribbens