Eerste muziek voor carillon: Van Eijk

UTRECHT, 15 MEI. Niet Matthias van den Gheyn (1721-1785), maar Jacob van Eyck (ca. 1590-1657) schreef de eerste muziek speciaal voor carillon. Tot die conclusie komt de musicoloog Thiemo Wind, muziekredacteur van De Telegraaf in een dissertatie over het Nederlandse solorepertoire voor blokfluit in de Gouden Eeuw, waarop hij 29 mei in Utrecht promoveert. Tot nu golden de beiaardpreludia van Matthias van den Gheyn als het oudste carillonrepertoire. Maar volgens Wind is de eerste carillonmuziek te vinden in Der Fluyten Lust-hof van de Utrechtse stadsbeiaardier en blokfluitist Van Eyck. Deze muziek is meer dan een eeuw ouder en werd geschreven voor carillon en werd later bewerkt voor blokfluit. Sindsdien is het werk van Van Eijk nog steeds standaardrepertoire voor blokfluitisten.