Docters van Leeuwen wil Kamerlid worden

Hilversum. Arthur Docters van Leeuwen, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), wil voor zijn VVD-partij in de Tweede Kamer. Hij zei zaterdag in het tv-programma NOVA dat hij zich heeft gemeld als ”aspirant-Kamerlid” bij de selectiecommissie die wordt geleid door burgemeester Pauline Krikke van Arnhem. Docters van Leeuwen, oud-D66-lid, bekende dat hij Mark Rutte als VVD-lijsttrekker prefereert boven Rita Verdonk. De 61-jarige bestuursvoorzitter was voorheen hoofd van de Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD), de huidige AIVD. In 1995 werd hij procureur-generaal bij het gerechtshof in Den Haag en voorzitter van het College van procureurs-generaal. Na een conflict met toenmalig D66-minister van Justitie Winnie Sorgdrager stapte hij in 1998 op. Sinds september 1999 leidt hij de financiële waakhond AFM.