Dijkstal twijfelt aan Hirsi Ali

Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) zou moeten overwegen haar Kamerlidmaatschap op te geven nu er discussie is ontstaan over haar geloofwaardigheid. Dat zei oud-VVD-leider Hans Dijkstal gisteren in het tv-programma Buitenhof over het feit dat Hirsi Ali gelogen heeft over haar identiteit en vluchtverhaal toen ze in 1992 naar Nederland kwam.

De discussie over het naturalisatieproces van Hirsi Ali kwam vorige week aan het rollen door het tv-programma Zembla. Zembla reconstrueerde aan de hand van gesprekken met Hirsi Ali zelf en met haar broer, haar tante en ex-man haar vluchtverhaal en constateerde dat ze gelogen had om Nederland in te komen.

Hirsi Ali vertelde dat zij naar aanleiding van de uitzetting van Taïda Pasic met minister Verdonk (Vreemdelingenbeleid, VVD) gebeld had met de mededeling dat ook zijzelf gelogen had. Verdonk zou volgens Hirsi Ali gezegd hebben: „Als ik in 1992 minister was geweest had ik jou ook het land uit gezet.”

Kamerlid Hilbrand Nawijn (Groep Nawijn) was destijds als directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verantwoordelijk voor uitvoering van het toenmalige asielbeleid. Hij stelde na de uitzending vragen aan Verdonk over de kwestie. Verdonk reageerde afwijzend op het verzoek van Nawijn om een onderzoek in te stellen naar Hirsi Ali, maar afgelopen zaterdag liet ze op een partijbijeenkomst weten alsnog een onderzoek in te stellen naar de wijze waarop Hirsi Ali genaturaliseerd is.

In de media was inmiddels een discussie ontstaan over de kwestie. Een uitspraak van de Hoge Raad in 2005 zou volgens deskundigen betekenen dat ook Hirsi Ali in theorie nog haar Nederlanderschap, dat ze in 1997 verwierf, afgenomen kan worden. Verdonk zei tot het onderzoek is afgerond „geen standpunt” te hebben over de rechtmatigheid van het Nederlanderschap van Hirsi Ali. „Ik heb nooit gezegd dat zij niets te vrezen heeft”, zei Verdonk. ,,Wetten en regels gelden voor iedereen.”

Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema probeert Verdonk – door nu alsnog ‘daadkrachtig’ over te komen – politiek gewin te halen uit de kwestie-Hirsi Ali.

Dijkstal en Halsema vonden dat ook de partijtop van de VVD zich de kwestie aan moet trekken. Die was in 2002 al op de hoogte van het feit dat Hirsi Ali gelogen had maar zette haar toch hoog op de kandidatenlijst. Dijkstal: „De geloofwaardigheid van de VVD staat op het spel.”

Dijkstal zei dat een partij die zo streng is in haar vreemdelingenbeleid dat ook zou moeten zijn als het om een eigen Kamerlid gaat. „Ik was ook verrast over het opportunisme waarmee Hirsi Ali binnen 24 uur van sociaal naar liberaal ging”, aldus Dijkstal. Hirsi Ali was, toen zij in 2002 werd gevraagd Kamerlid te worden voor de VVD, werkzaam bij het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

Halsema stelde dat Hirsi Ali altijd open is geweest over de wijze waarop zij haar vluchtelingenstatus kreeg . „Je ziet hier vooral de onhoudbaarheid van het VVD-standpunt in het asielbeleid. Want er wordt met twee maten gemeten.” Volgens Halsema treft de VVD blaam en niet Hirsi Ali. ,,De VVD heeft electoraal winst willen halen, maar nu er een mediarelletje is moet ze ineens de Kamer uit.”

Hirsi Ali kon gisteren niet reageren omdat zij in het buitenland was.

Lees meer over Hirsi Ali op pagina 9