De bijzondere logica van de bondscoach

De discussie over de selectie van het Nederlands elftal voor het WK voetbal in Duitsland spitst zich toe op Klaas Jan Huntelaar. In die zin begrijpelijk, omdat het van moed getuigt een spits thuis te laten die afgelopen seizoen voor Heerenveen, Ajax en Jong Oranje vijftig doelpunten heeft gemaakt. Spitsen met een dergelijk cv zijn tenslotte schaars.

Maar de logica van bondscoach Marco van Basten is doorgaans niet de logica van de gemiddelde voetballiefhebber. Dat hoeft ook niet, maar er mag wel een deugdelijke verklaring voor zijn selectiebeleid worden verlangd.

Een analyse van zijn uitleg over de WK-selectie leert dat de bondscoach nogal eens zwalkt in zijn argumentering. Als hij verdediger Barry Opdam thuislaat vanwege diens slechte spel in de laatste maanden en hij spits Ruud van Nistelrooy, die zo mogelijk een nog slechtere periode achter de rug heeft, kiest omdat hij goed heeft gespeeld in de kwalificatiewedstrijden, lijkt dat meten met twee maten. Opdam was als verdediger zeker zo betrouwbaar in de kwalificatieperiode.

Nog een voorbeeld. Ryan Babel verkiest hij boven Romeo Castelen, omdat Babel „specifieke kwaliteiten heeft die wij bijzonder vinden”. Of dat niet geldt voor de Feyenoorder, die bovendien bijzijn club basisspeler is en de enige echte rechtsbuiten in de selectie had kunnen zijn. Vreemde beslissing voor een coach die met drie spitsen wil spelen.

Opmerkelijk is ook Van Bastens voorkeur voor spelers die bij hun club lang niet altijd zeker zijn van een basisplaats. Dat geldt voor bijna de helft van de selectie: Kromkamp, Van Bronckhorst, Heitinga, Sneijder, Maduro, Van Bommel, Van Nistelrooy, Robben, Van Persie, Vennegoor of Hesselink en Babel. Daar tegenover staat dat afvallers als Boateng, Vlaar, Lodewijks, Castelen of Huntelaar bij hun club niet ter discussie staan.

Verder blijkt Van Basten een voorkeur te hebben voor spelers van Ajax als hij in dubio staat. Lodewijks of Stekelenburg? Het werd Stekelenburg. Opdam of Heitinga? Heitinga is de gelukkige. Boateng of Sneijder? Sneijder kreeg de voorkeur. Castelen of Babel? Babel mag mee.

Henk Stouwdam

    • Henk Stouwdam