‘Boeren’ winnen Belgische cup

Fusieclub SV Zulte-Waregem won zaterdag de Beker van België. Het team bestaat vooral uit semi-profs en wordt geleid door een parttime werkende politierechercheur.

Ook het Belgische voetbal heeft zijn succesvolle ‘Boeren.’ En hoewel er geen groter verschil kan zijn tussen de Nederlandse landskampioen PSV en de Belgische bekerwinnaar SV Zulte-Waregem, zijn er ook genoeg raakpunten: soberheid, zakelijkheid in de bestuurskamer en op het veld, revanchegevoelens tegen de hoofdstedelijke arrogantie en een tevreden aanhang die de scheldkreet ‘Boeren!’ als geuzennaam heeft geadopteerd.

De 17.000 meegereisde supporters uit het Oost-Vlaamse dorp Zulte (14.500 inwoners), vooral bekend als laatste woonplaats van de onlangs overleden volksschrijver Gerard Reve, en het West-Vlaamse provinciestadje Waregem (35.000 inwoners) vierden zaterdagavond feest in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. Dankzij een doelpunt in blessuretijd won Zulte-Waregem na een matig duel de bekerfinale tegen Moeskroen met 2-1. Het was de bekroning van een zorgeloos seizoen, waarin de neo-eersteklasser moeiteloos het niveau van de hoogste afdeling bleek aan te kunnen.

Niet moeten strijden tegen de degradatie, was de ambitie bij het debuut in Eerste Klasse. Maar tot halverwege maart deed de fusieclub mee om de landstitel, Zulte-Waregem stond toen vierde op vijf punten van leider Anderlecht, en na zeges tegen Club Brugge en bij Standard prees Standard-directeur Michel Preud’homme de neofieten als de best spelende ploeg van de competitie. De club eindigde als zesde, maar de semi-profs oogsten alom waardering voor hun bijwijlen frisse spel en no-nonsense aanpak.

De beker is het eerste succes voor de vijf jaar oude fusieclub, die in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi een tegenstander van het kaliber AZ, Feyenoord, Rangers of RC Lens mag verwachten. De fans van het voormalige SV Waregem, lokaal bekend als den Essevee, herbeleven daarmee oude tijden. Twintig jaar geleden schakelde het team in de kwartfinale van de UEFA Cup het grote AC Milan uit, met internationals als de bebaarde centrale verdediger Luc Millecamps als grote ‘vedetten’.

Maar nadien ging het alleen maar bergafwaarts, tot het failliete team in de vierde afdeling terechtkwam. Een fusie met kleine buur Zultse VV, dat nooit een rol van betekenis had gespeeld in het nationale voetbal, moest redding brengen. Zulte zorgde voor de spelers, het bestuur en de trainer, Waregem voor het stadion en de supporters. De plannen waren niet groots of meeslepend: financieel realisme voerde de boventoon. Voorzitter Willy Naessens, het prototype van de nuchtere en hardwerkende zakenman uit het ‘Texas van Vlaanderen’ heeft liever een team vol hardwerkende jongens uit de Vlaamse klei in de tweede divisie dan te duur betaalde Ivorianen of Kroaten die maar wat aanmodderen op het hoogste niveau.

Juist die zakelijkheid blijkt het succes van Zulte-Waregem te zijn. Het team telt op 22 basisspelers amper drie buitenlanders en tien profs, de rest is overdag aan de slag als straatlegger of voeger. „Zo beschik ik over het meest fitte team van België”, grapt coach Francky Dury, zelf deeltijds rechercheur bij de politie, afdeling bendebestrijding. Dury viel dit seizoen op door zijn bezetenheid. Hij was nooit helemaal tevreden, analyseerde doorlopend. Het leverde de semi-prof de titel van ‘Proftrainer van het Jaar’ op, Anderlecht-coach Franky Vercauteren zat zelfs bij hem op de schoolbanken tijdens een lezing over trainingsleer.

De eerste triomf zal Zulte-Waregem niet veranderen, verzekert voorzitter Naessens. Ja, het budget wordt verhoogd van 3,5 naar 4,5 of misschien zelfs 5 miljoen euro. En de club zal wat vaker proberen overdag te trainen. Maar van het semi-professionele statuut wordt niet afgeweken. „Wij laten ons niet gek maken, volgend seizoen wordt zeker moeilijker”, beseft coach Dury nu al.

Zeker omdat topclubs op de loer liggen. De Ghanese Spits Ibrahim Salou, die negen keer scoorde, vertrekt naar Club Brugge. Verdediger Frederic Dupré tekende bij Standard. Maar Zulte-Waregem verheugt zich nu al op de komst van Chris Janssens, ex-Willem II. Een boomlange beuker zonder franje van 37 jaar, één hardwerkende prof in ruil voor twee vertrekkers. Helemaal Essevee.