Bij de tweede Pluk-show doet de hele zaal mee

Foto Leo van Velzen Voorstelling "Pluk van de Petteflet" (regie Bruun Kuijt) foto leo van velzen. Velzen, Leo van

Theater

Pluk redt de dieren

Stichting SIP. Regie: Bruun Kuijt. Gezien: 3/5 in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 11/6 en volgend seizoen. Info: www.ntk.nl ****

Aagje kan Pluk niet vinden, en dus moeten we haar eerst helpen zoeken. Zodra hij opduikt in de zaal, kan haar verjaardagsfeestje beginnen. Alles lijkt verder goed te gaan, tot er opeens een onaangekondigde gast aanklopt. Hij heet Spijtebijt en kan het niet laten om mensen in de neus te bijten. Plots verschijnen ook twee beren, hetgeen paniek veroorzaakt in de Petteflet. Drie jaar geleden ensceneerde regisseur Bruun Kuijt een musicalversie van het beroemde boek Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Een jaar later verscheen er onverwacht een tweede Pluk-boek, want in de nalatenschap waren nog enkele hoofdstukken gevonden. Dat is nu de basis van een tweede theatershow. Anders dan de eerste, omdat het verhaaltje ietwat in de schaduw van het oerboek blijft staan, maar ook omdat Kuijt ditmaal een andere toon aanslaat. De eerste show was een familiemusical, deze show Pluk redt de dieren mikt nadrukkelijk op peuters. Eerst moet Pluk worden gezocht, later worden er tekeningen uit de zaal opgehaald, en op andere momenten doet zich publieksparticipatie voor.

Op het toneel staat een metershoog boek, waarvan telkens de pagina’s worden omgeslagen als er een ander decor is vereist. Dat doen de zes acteurs zelf, zodat de vaart er in blijft. De pagina’s vertonen tekeningen in een krabbelstijl, die in niets aan de oorspronkelijke illustraties van Fiep Westendorp doen denken. De melodietjes van Peter van Hintum lopen soms wat stroef en klinken wat blikkerig, maar storend vind ik dat niet. Ook in dit nieuwe Pluk-avontuur is meer dan genoeg te beleven.

    • Henk van Gelder