Bende valt politie van São Paulo aan: 52 doden

Een gevangenisbende heeft dit weekeinde een golf van geweld ontketend tegen de politie in de Braziliaanse deelstaat São Paulo. In totaal vielen hierbij ten minste 52 doden en enkele tientallen gewonden. Onder de slachtoffers zijn 35 politieagenten en cipiers, 14 geweldsplegers en drie omstanders. Daarnaast zijn in 57 gevangenissen in de deelstaat rellen uitgebroken en worden daar 260 bezoekers gegijzeld.

De ruim honderd gewapende aanvallen troffen sinds vrijdagavond politiebureaus, patrouillewagens en stamkroegen van agenten in de metropool São Paulo en twee nabij gelegen steden. De daders maakten gebruik van machinegeweren en in één geval dynamietstaven.

De geweldsgolf blijkt een gecoördineerde wraakactie van de gevangenisbende Primeiro Comando da Capital (PCC, Eerste Commando van de Hoofdstad). Afgelopen woensdag werden 765 gedetineerden uit verschillende gevangenissen overgeplaatst naar een streng beveiligd detentiecentrum. De autoriteiten zouden met het isoleren van deze groep dreigende gevangenisopstanden, gepland voor ditzelfde weekeinde, in de kiem hebben willen smoren.

Het PCC zegt op te komen voor de belangen van gedetineerden in de vele overbevolkte en gevaarlijke gevangenissen. De afgelopen jaren trachtte het met oproeren zijn eisen kracht bij te zetten. De leden van het in 1993 opgerichte commando maken zich echter ook veelvuldig schuldig aan afpersing, ontvoeringen en wapen- en drugshandel. Criminele activiteiten die sinds de komst van de mobiele telefoon gemakkelijk vanuit de cel voortgezet kunnen worden.

Het geweld werd zaterdag ook meteen inzet van een politieke strijd. De Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva zei tijdens een Euro-Latijns-Amerikaanse top in Wenen dat het geweld een direct gevolg is van tekortschietende investeringen in onderwijs. „Als je niet investeert in scholen, dan moet je uiteindelijk gaan investeren in boeien.” Lula ontkende desgevraagd dat hij hiermee kritiek uitoefende op Geraldo Alckmin, oud-gouverneur van de deelstaat São Paulo en in december Lula’s belangrijkste tegenstrever bij de presidentsverkiezingen. „Ik noem geen namen”, aldus Lula. Vervolgens hekelde hij Alckmin’s voorstellen voor meer begrotingsdiscipline door deze schadelijk te noemen voor een ‘sociale politiek’. (AP, BBC, Reuters)