Basso neemt afstand van concurrenten

Ivan Basso heeft een voorschot genomen op de eindzege in de Ronde van Italië. Hij won gisteren de achtste etappe en nam de roze leiderstrui over van de Oekraïner Sergej Gontsjar.

Op de steile slotklim naar Maielletta counterde de CSC-renner een aanval van concurrent Damiano Cunego. Basso reed solo naar de ritzege en zette alle concurrenten op grote achterstand.

Op de flanken van de Passo Lanciano dreven de favorieten elkaar voor het eerst deze Giro tot het uiterste. In de eerste kilometers, met stijgingspercentages tot 13 procent, ontstond een sterke kopgroep. Paolo Savoldelli was de eerste die moest lossen. Hij zou uiteindelijk 2.21 minuut verliezen. Voorin voerde Basso’s ploeggenoot Carlos Sastre het tempo steeds hoger op. De kopman volgde uiterlijk onbewogen in zijn wiel. Danilo di Luca was de volgende die eraf moest. Toen Sastre voorin iets verzwakte, demarreerde Cunego. De winnaar van de Giro in 2004 sloeg een gat, maar Basso kwam snel terug. Vervolgens liet hij Cunego staan en reed solo naar de ritwinst.

In het klassement is de Spanjaard Gutierrez zijn eerste achtervolger, op 1.34. Cunego staat op 1.48, de rest volgt op meer dan 2.5 minuut. „Het was een goede dag voor mij, maar de Giro is nog lang”, zei Basso na afloop à la Joop Zoetemelk. „Ik ben blij met de tijd die ik heb gewonnen op mijn tegenstanders, maar ik ben niet vergeten wat er vorig jaar gebeurde.” Basso verloor toen binnen een dag de Giro omdat hij door maagpijn bijna een uur achterstand opliep.

Ver achter de favorieten finishte Jan Ullrich, die deze Giro gebruikt als opwarmer voor de Tour de France. In de zaterdagetappe, gewonnen door de Belg Rik Verbrugghe, had de Duitser verrassend sterk gereden. „Ik wilde mezelf testen tegen de favorieten. Ik ben tevreden over mijn eerste Giro-week”, zei Ullrich.

De Rabobank-ploeg kon niet mee in het klimmersgeweld. De Colombiaanse kopman Mauricio Ardila verloor in twee dagen meer dan een half uur. Talent Theo Eltink kon zaterdag lang aanklampen, maar betaalde een dag later de rekening: 73ste op ruim elf minuten. Ploegleider Frans Maassen reageerde teleurgesteld. „De strijd in het algemeen klassement zit erop voor ons”, sprak de oud-renner berustend. „We zullen moeten aanvallen, ontsnappingspogingen ondernemen.”