Ayaan Hirsi Magan

Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) heeft er geen geheim van gemaakt dat ze tijdens haar asielprocedure en bij de naturalisatie had gelogen over haar identiteit. In werkelijkheid heette ze Ayaan Hirsi Magan. Op de televisie en aan de VVD-selectiecommissie had ze dat al onthuld voor ze met voorkeurstemmen werd gekozen voor de Tweede Kamer. Het VVD-bestuur heeft Hirsi Ali dus willens en wetens op de lijst geplaatst zonder zich rekenschap te geven van de juridische bezwaren. Die bestonden al ruim voordat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) was aangetreden en de wet op het Nederlanderschap strenger werd gemaakt. De Hoge Raad erkent naturalisaties onder valse naam niet, op de formele grond dat het Nederlanderschap dan niet is verleend aan de persoon die het heeft aangevraagd. Zelfs de naturalisatie van Irakezen die tijdens de procedure eerlijk waren geweest over het gebruik van een valse naam om achtergebleven familieleden te beschermen, werd niet erkend. De geldigheid van de naturalisatie van Hirsi Ali is nog niet juridisch getest en het risico bestaat dat al die tijd een niet-Nederlander in de Tweede Kamer heeft gezeten. Dat het VVD-bestuur dit juridische bezwaar over het hoofd heeft gezien, toen Hirsi Ali op de lijst werd gezet, is een grove blunder.

Verdonk verzekerde eerder dat haar strenge beleid voor Hirsi Ali geen gevolgen zou hebben, maar maakte een draai door daar dit weekeinde op terug te komen. Omdat iedereen gelijk is voor de wet, kwam Verdonk niet uit onder een onderzoek naar het Nederlanderschap van Hirsi Ali dat door Kamerlid Nawijn, haar voorganger, werd aangevraagd.

Het maakt een hypocriete indruk dat het al bekende verleden van Hirsi Ali pas nu, na een documentaire van het televisieprogramma Zembla, zo’n grote politieke rol is gaan spelen. Behalve Nawijn heeft ook Kamerlid Klaas de Vries (PvdA), die tegenstander is van het strenge beleid van Verdonk, het asielverleden van Hirsi Ali aangegrepen om zijn punt te maken. Op grond van veranderde wetgeving kunnen naturalisaties worden teruggedraaid als tijdens de aanvraagprocedure ook over andere zaken dan de identiteit is gelogen. De omstreden positie van Hirsi Ali komt met name Verdonk, die streeft naar het leiderschap van haar partij, slecht uit. Rond het Kamerlid hang de sfeer van een afrekening. Zij is niet meer zo populair als een paar jaar geleden en ook binnen de VVD-fractie leven grote bezwaren tegen haar solistische optreden. Zij heeft uitgesproken opvattingen over de islam in Nederland. Op het gebied van de asielwetgeving is zij minder geprofileerd, maar zij heeft wel altijd als fractielid loyaal met het strenge beleid van Verdonk ingestemd. Zij staat dus ook voor een beleid waarin asielzoekers zoals zij niet mogen worden toegelaten.

Een vertrek van Hirsi Ali uit de Kamer zou onbevredigend zijn omdat haar asielverleden al jaren bekend is – en toch is het moeilijk voor een parlementariër om aan te blijven als haar Nederlanderschap omstreden is. Deze langdurige onduidelijkheid van de status van iemand met een Nederlands paspoort pleit ervoor om de wetgeving zodanig te veranderen dat naturalisatie definitief is. Het wekt een slechte indruk dat een eenzame dissident in de Tweede Kamer op formeel-juridische gronden niet alleen haar huis, maar ook misschien haar burgerschap verliest.