‘Ayaan Hirsi Ali vertrekt uit parlement’

Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) zou overwegen haar parlementszetel op te geven. Minister Verdonk onderzoekt de procedure rond haar naturalisatie in 1992. Haar partij wacht af. ,,Dit is geen tijd voor spelletjes.’’

Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) gaat uit de Tweede Kamer. Dat zou zij volgens bronnen rond het liberale Kamerlid morgen bekendmaken. Volgens de Volkskrant gaat zij per 1 september werken voor het American Enterprise Institute, een denktank in Washington.

Hirsi Ali wil niet reageren. Eerder heeft zij aangegeven dat zij overwoog op te stappen uit de Kamer. Op 27 april oordeelde de rechter dat zij moest verhuizen na klachten van buren. Zij zei toen: „Soms ben ik wel moe van dit alles. Dan denk ik: mens, zo is het wel genoeg.”

Directe aanleiding voor haar vroegtijdige vertrek zijn nieuwe vragen die zijn gerezen omtrent mogelijke identiteitsfraude die zij zou hebben gepleegd door aan de autoriteiten niet de naam van haar vader, Magan, op te geven maar die van haar moeder, Ali. Het oorspronkelijk Somalische Kamerlid heeft eerder gezegd dat zij dit in 1992 deed toen zij naar Nederland kwam uit vrees voor wraak door leden van haar clan omdat zij niet doorging met een door haar familie gearrangeerd huwelijk. Volgens het tv-programma Zembla vorige week was dit een leugen.

Na de Zembla-uitzending kwam de discussie over Hirsi Ali’s verleden weer op gang. Hoogleraar nationaliteitsrecht De Groot van de universiteit Maastricht zei dit weekend dat een gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad in 2005 kan zijn dat ook Hirsi Ali in theorie nog haar Nederlanderschap, dat ze in 1997 verwierf, afgenomen kan worden. Oud-VVD-fractievoorzitter Hans Dijkstal zei zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat de VVD een geloofwaardigheidsprobleem heeft omdat de VVD-top wist van de leugens en Hirsi Ali toch op de lijst heeft gezet. Ook andere politici van buiten de VVD vinden dat niet zozeer Hirsi Ali als wel de partij een probleem heeft.

De VVD houdt de discussie tot nu toe binnenskamers. Afgelopen weekend is er overleg geweest tussen vice-premier Gerrit Zalm en minister Verdonk (Vreemdelingenbeleid) over het onderzoek dat Verdonk naar Hirsi’s naturalisatieproces is begonnen.

Binnen de VVD wordt terughoudend gereageerd. VVD-fractievoorzitter Willibrord van Beek zegt dat Dijkstal „buiten deze kwestie staat”. Over de kwestie met Hirsi Ali zegt Van Beek: „In de uitzending van Zembla zat niets nieuws. Ik ga als fractievoorzitter geen beslissingen van mijn voorgangers van commentaar voorzien of terug draaien.” Van Beek wil het onderzoek van Verdonk afwachten. Kamerlid Stef Blok: „Het lijkt me niet goed dat alle Kamerleden nu op eigen houtje commentaar gaan geven op deze kwestie.” Kamerlid Hans van Baalen: „De opmerkingen van Dijkstal hebben mij zeer verbaasd, we moeten nu geen verwijten over en weer gaan maken maar het onderzoek van Verdonk afwachten. Dit is geen tijd voor spelletjes.” Alleen kandidaat-lijsttrekker Jelleke Veenendaal is helder: „Ik hoop het niet, maar als ze ten onrechte het Nederlanderschap heeft verkregen, moet dat worden teruggedraaid.”

In de Zembla-uitzending vertelde Hirsi Ali dat zij na de uitzetting van Taïda Pasic met minister Verdonk (Vreemdelingenbeleid, VVD) gebeld had met de mededeling dat ook zij gelogen had.

hirsi ali: pagina 3 hoofdartikel:pagina 7