Alonso wint nu ook in eigen land

Wereldkampioen Alonso won als eerste Spanjaard ooit de Grote Prijs van Catalonië.

Hij telt nu vijftien punten voorsprong op Schumacher.

Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella rijden in het begin van de wedstrijd voor de Ferrari’s uit. Foto AFP Spanish Renault driver Fernando Alonso steers his car ahead of Italian Renault driver Giancarlo Fisichella, German Ferrari driver Michael Schumacher and Brazilian Ferrari driver Felipe Massa during the Formula one Spanish Grand Prix at the Catalunya racetrack, 14 May 2006 in Montmelo. AFP PHOTO LLUIS GENE AFP

Aangemoedigd door 130.000 uitzinnige fans, onder wie supporter nummer één Koning Juan Carlos, is Fernando Alonso er eindelijk in geslaagd in Barcelona de Grote Prijs van Catalonië te winnen. Hij is daarmee de eerste Spanjaard die de Grand Prix Formule 1 in eigen land op zijn naam heeft geschreven.

Vorig jaar was de Fin Kimi Raikkonen hem nog te snel af, maar dat Alonso eens zou zegevieren op het Circuit de Catalunya stond in de sterren geschreven. Gisterenmiddag domineerde hij de wedstrijd van begin tot eind. De pas 24-jarige autocoureur uit Oviedo in Asturië vertrok vanuit pole position en snelde vanaf het begin weg van Michael Schumacher, dit seizoen opnieuw zijn belangrijkste belager. Schumacher had de voorbije twee races gewonnen, maar kon gisteren op geen enkel moment aanspraak maken op de overwinning. Hij finishte als tweede, op 18,5 seconden van de winnaar.

„Dit voelt echt fantastisch”, jubelde Alonso na afloop van de race. Hij maakte een dansje op zijn blauw-gele Renault, toevallig ook de kleuren uit de streek waar hij vandaan komt. Alonso zei dat winnen voor zijn eigen supporters het beste gevoel was sinds hij vorig jaar in Brazilië als jongste coureur in de geschiedenis wereldkampioen was geworden in de belangrijkste autosportdiscipline.

„Het was over de hele lijn een uitstekend weekend en een prachtige prestatie van het hele team. De wagen en de banden deden het de hele race voortreffelijk. We hadden snel een voorsprong nodig om Michael af te houden, en dat is uitstekend gelukt. Vanaf dat moment werd het een defensieve rit.”

Voor Alonso was het al de derde zege van het seizoen, nadat hij de openingswedstrijd in Bahrein en de GP van Australië, de derde van de kalender, had gewonnen. Het was de elfde overwining in zijn carrière en zijn twaalfde achtereenvolgende podiumplaats. Door de zege telt Alonso in het wereldkampioenschap na zes Grote Prijzen vijftien punten voorsprong op Schumacher.

Gianfranco Fisichella, de Italiaanse ploeggenoot van Alonso, maakte het goede weekend van Renault compleet door als derde over de finish te rijden. Daardoor verstevigt het Franse team ook weer de leidersplaats in het wereldkampioenschap van de constructeurs. Dat lijkt steeds meer een strijd te gaan worden tussen Renault en Ferrari. De Braziliaan Felipe Massa werd namens het Italiaanse team vierde.

Voor de Nederlander Christijan Albers werd het andermaal een teleurstellende race. Hij viel in de eerste ronde terug naar de laatste plaats en moest achttien ronden voor het einde voor de derde keer dit seizoen de strijd staken omdat zijn Midland dienst weigerde.

Ook naast het circuit behaalde Renault in Barcelona een belangrijke overwinning. Het team maakte bekend dat het tot 2012 actief blijft in de sport, nadat het van Bernie Ecclestone te horen kreeg dat de winsten uit de Formule 1 eerlijker worden verdeeld over de teams. Dat zal bovendien gebeuren met terugwerkende kracht, tot 2006.

Renault had eerder, samen met vijf andere teams, gedreigd na 2008 een rivaliserend kampioenschap op te richten. Nu Renault toch doorgaat, lijkt die dreiging helemaal van de baan. De Formule 1 is jaarlijks goed voor een omzet van ongeveer een miljard euro, maar slechts een kwart werd tot nu herverdeeld onder de deelnemers. Hoe de nieuwe financiële deal in elkaar steekt, werd gisteren nog niet bekendgemaakt.