Alonso nu ook in eigen land beste

Aangemoedigd door 130.000 uitzinnige fans, onder wie supporter nummer één Koning Juan Carlos, is Fernando Alonso er eindelijk in geslaagd in Barcelona de Grote Prijs van Catalonië te winnen. Hij is daarmee de eerste Spanjaard die de Formule 1-race in eigen land op zijn naam heeft geschreven.

Vorig jaar was de Fin Kimi Raikkonen hem nog te snel af. Gistermiddag domineerde hij van begin tot eind. De pas 24-jarige autocoureur uit Oviedo in Asturië vertrok vanaf pole position en snelde vanaf het begin weg van Michael Schumacher, dit seizoen opnieuw zijn belangrijkste belager. Schumacher had de vorige twee races gewonnen, maar de Duitser kon Alonso gisteren geen moment bedreigen. Hij werd als tweede, op 18,5 seconden van de winnaar.

„Dit voelt echt fantastisch”, jubelde Alonso na afloop van de race. Alonso zei dat winnen voor zijn eigen supporters het beste gevoel was sinds hij vorig jaar in Brazilië als jongste coureur in de geschiedenis wereldkampioen was geworden in de belangrijkste autosportdiscipline. „Het was over de hele lijn een uitstekend weekend en een prachtige prestatie van het hele team. De wagen en de banden deden het de hele race voortreffelijk. We hadden snel een voorsprong nodig om Michael af te houden, en dat is uitstekend gelukt. Vanaf dat moment werd het een defensieve rit.”

Voor Alonso was het al de derde zege van het seizoen, nadat hij de openingswedstrijd in Bahrein en de GP van Australië, de derde van de kalender, had gewonnen. Het was de elfde overwining in zijn carrière en zijn twaalfde achtereenvolgende podiumplaats. Door de zege telt Alonso in het wereldkampioenschap na zes Grote Prijzen vijftien punten voorsprong op Schumacher.

Gianfranco Fisichella, de Italiaanse ploeggenoot van Alonso, maakte het goede weekend van Renault compleet door als derde over de finish te rijden. Daardoor verstevigt het Franse team ook weer de leidersplaats in het wereldkampioenschap van de constructeurs. Dat lijkt steeds meer een strijd te gaan worden tussen Renault en Ferrari. De Braziliaan Felipe Massa werd namens het Italiaanse team vierde.

Voor de Nederlander Christijan Albers werd het andermaal een teleurstellende race. Hij viel in de eerste ronde terug naar de laatste plaats en moest achttien ronden voor het einde voor de derde keer dit seizoen de strijd staken omdat zijn Midland dienst weigerde.

Ook naast het circuit behaalde Renault in Barcelona een belangrijke overwinning. Het team maakte bekend dat het tot 2012 actief blijft in de sport, nadat het van Bernie Ecclestone te horen kreeg dat de winsten uit de Formule 1 eerlijker worden verdeeld over de teams. Dat zal bovendien gebeuren met terugwerkende kracht, tot 2006.

Renault had eerder, samen met vijf andere teams, gedreigd na 2008 een rivaliserend kampioenschap op te richten. Nu Renault toch doorgaat, lijkt die dreiging helemaal van de baan. De Formule 1 is jaarlijks goed voor een omzet van ongeveer een miljard euro, maar slechts een kwart werd tot nu herverdeeld onder de teams. Hoe de nieuwe financiële deal in elkaar steekt, werd gisteren nog niet bekendgemaakt.