Alleenstaande vrouwen vaker overspannen

Het blijkt een mythe. Het is niet de moderne moeder die overspannen raakt in een poging werk, kinderen en huishouden te combineren, maar juist de alleenstaande vrouw die haar tijd zelf kan indelen. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Veel vrouwen hebben burn-outklachten: één op de tien in 2004. Dat aandeel was voor de hele onderzochte periode, tussen 1997 en 2004, ongeveer gelijk. De klachten komen vaker voor bij vrouwen met een ‘grote’ baan en bij vrouwen zonder kinderen of partner.

Vrouwen die maximaal 19 uur per week werken, hadden er met 5 procent het minst vaak last van. Bij vrouwen met een baan van tussen de 20 en 34 uur was dit 10 procent en bij degenen met een fulltime baan 12 procent.

Het slechtst af zijn de alleenstaande werkzame vrouwen. Eén op de zes van hen heeft burn-outklachten. Dat is twee keer zo veel als vrouwen die samenwonen met een partner en eventueel kinderen. „Samenwonen werkt blijkbaar dempend op het krijgen van burn-outklachten”, concludeert het CBS.

Werkende vrouwen in gezinnen met jonge kinderen hebben minder vaak klachten dan vrouwen met oudere kinderen of alleen een partner. Maar dat wordt grotendeels verklaard door de hogere leeftijd van de laatste groep. Het voorkomen van burn-outklachten verschilt naar leeftijd. Onder 25- tot 34-jarigen komen de klachten het minst voor, met het stijgen van de leeftijd loopt dat aandeel op. Gecorrigeerd voor leeftijd en werkduur was de kans op burn-outklachten voor deze groepen vrouwen vrijwel gelijk.