Alleen Huntelaar zelf blijft nuchter

Klaas Jan Huntelaar is de opvallendste afvaller uit de WK-selectie van het Nederlands elftal, die bondscoach Marco van Basten gisteren in Zeist bekendmaakte. Op verschillende websites verschenen duizenden reacties, voor het merendeel pro-Huntelaar. De Ajax-spits zelf, dit seizoen goed voor vijftig doelpunten, bleef volgens Van Basten nuchter toen hij de beslissing vernam. „Hij reageerde evenwichtig en verstandig, zoals wij hem kennen.” Tegenover de pers hield Huntelaar zich op de vlakte. „Laat me maar met rust. Geen commentaar”, zei hij via de telefoon.

Bij de bekendmaking van de definitieve selectie van 23 spelers voor het wereldkampioenschap in Duitsland stond Van Basten uitvoerig stil bij het afvallen van Huntelaar, die afgelopen week wel werd opgeroepen voor een trainingsstage bij Oranje. „Hij heeft zich heel sterk ontwikkeld”, erkende de bondscoach. „Zijn tijd komt nog wel. Nu heeft hij de pech dat we maar drie centrumspitsen meenemen.” Huntelaar verliest het in zijn ogen van de ervaring van Van Nistelrooy, de veelzijdigheid van Kuijt en de kracht van Vennegoor of Hesselink, die mogelijk in de slotfase van de wedstrijden iets moet forceren.

Volgens Van Basten moet de voetbalwereld niet overdreven verbaasd zijn dat hij Huntelaar niet kiest. ,,Drie maanden geleden had niemand hem nog in verband gebracht met het WK.” Van de oorspronkelijke selectie vielen gisteren ook Barry Opdam, Romeo Castelen, Nigel de Jong en George Boateng af.

selectie: pagina 15