Agenda

Uitbreiding EU

Tijdens de maandelijkse vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg presenteert de Europese Commissie deze week het voortgangsrapport over de toetreding in 2007 van Roemenië en Bulgarije tot de Europese Unie. De toetreding is omstreden. In Nederland bijvoorbeeld stemde de Tweede Kamer in februari in met het verdrag dat de toelating regelt. Maar het CDA stemde tegen.

Verantwoordingsdag

De derde woensdag van mei (17 mei) is het (voor de zesde keer) Verantwoordingsdag in Den Haag. Dit is de tegenhanger van prinsjesdag, de derde dinsdag in september. De ministers maken nu de jaarverslagen bekend. Daarin staat wat er van de prinsjesdag-plannen terecht is gekomen.

Congressen

In de Leeuwenhorst in Noordwijkerhout buigt de Algemene Vergadering van de VVD zich vrijdag en zaterdag over vraagstukken als veiligheid, de direct gekozen burgemeester en het mediabeleid. Ook is er een debat tussen de drie kandidaat-lijsttrekkers.

Zaterdag is ook het CDA-congres vanaf 09.45 in het Beatrixtheater in Utrecht. ’s Middags spreekt premier Balkenende, de partijleider, het congres toe.