Actie Suriname hoopt op 3 mln

De twee uur durende tv-actie ‘Doekoe voor Suriname’, voor de slachtoffers van de overstroming in dat land, heeft tot nu toe enkele honderdduizenden euro’s opgeleverd. Dat heeft een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vandaag gezegd. De organisatie hoopt twee tot drie miljoen euro binnen te halen op giro 797. Later deze week komen de SHO met een eerste tussenstand. De uitzending, gisteren op Nederland 2, trok 367.000 kijkers. Er was geen telefoonpanel beschikbaar waar mensen direct geld konden aanmelden. „Dat had vooral te maken met de omvang van de ramp. Die is te overzien”, aldus de SHO-woordvoerder. De overheid zegde al een miljoen toe. Gisteren werd ook bekend dat Nederland vier Lynx-helikopters beschikbaar stelt voor een luchtbrug tussen Paramaribo en het binnenland.